
6 روش مؤثر در پیشگیری از سرطان
آیا به دنبال روشهایی برای کاهش خطر ابتلا به سرطان هستید؟ آیا میدانید با پیروی از یک سبک زندگی سالم، میتوانید به کاهش خطر ابتلا به بعضی از سرطانها کمک کنید؟ احتمالاً گزارشهای متناقضی درباره پیشگیری از سرطان شنیدهاید. برای مثال بعضی وقتها، یک نکته خاص در مورد پیشگیری از سرطان که در یک مطالعه توصیه شده است، در مطالعه دیگری توصیه نمیشود. آن چه در مورد پیشگیری از سرطان شناخته شده هنوز در حال پیشرفت و کامل شدن است. با این حال همه مطمئن هستند که احتمال ابتلا به سرطان، تحت تأثیر شیوه زندگی افراد است. در نتیجه خوب غذا خوردن میتواند به شما کمک کند که از سرطان پیشگیری کرده یا آن را شکست دهید. بنابراین اگر به دنبال پیشگیری از سرطان هستید، کافی است تغییرات سادهای در شیوه زندگی خود به وجود آورید.
نکاتی در مورد پیشگیری از سرطان
برای پیشگیری از سرطان، نکات زیر را در نظر بگیرید:
- از تنباکو استفاده نکنید: استفاده از هر نوع تنباکو، شما را در معرض خطر ابتلا به سرطان قرار میدهد. سیگار کشیدن با انواع مختلف سرطان مانند سرطان ریه، دهان، گلو، حنجره، لوزالمعده، مثانه، دهانه رحم و کلیه ارتباط دارد. حتی اگر از دخانیات هم استفاده نمیکنید؛ قرار گرفتن در معرض دود سیگار، خطر ابتلا به سرطان ریه را افزایش میدهد.

2. رژیم غذایی سالم داشته باشید: انتخاب مواد غذایی سالم نمیتواند از سرطان پیشگیری کند اما تا حد زیادی خطر ابتلا به آن را کاهش میدهد.
- میوه و سبزیجات بخورید: سعی کنید در رژیم غذایی خود، مقدار زیادی میوه و سبزیجات قرار دهید و از غلات و حبوبات هم استفاده کنید. اگر میخواهید سبزیجات را بپزید، آنها را در حدی آبپز کنید که فقط نرم بشوند. پختن زیاد سبزیجات، ویتامینهای آن را از بین میبرد.
- پروتئینهای گیاهی مصرف کنید: لوبیا و عدس منابع غذایی سرشار از آهن، فیبر، پتاسیم و انواع مواد مغذی دیگر هستند. پروتئینهای گیاهی خطر ابتلا به سرطان را کاهش میدهند.
- غذای خود را با گیاهان و ادویهها معطر کنید: سیر، رزماری، زردچوبه، گشنیز، زنجبیل و پودر کاری نه تنها به غذای شما عطر و طعم میبخشند بلکه دارای مواد مغذی ضدسرطان هم هستند. بهتر است از آنها در سوپ، سالاد و غذای خود استفاده کنید تا یک غذای مغذی و خوشمزه داشته باشید.
- آنتیاکسیدانها را فراموش نکنید: آنتیاکسیدانها باعث تقویت سیستم ایمنی بدن شده و شما را در برابر انواع سرطانها محافظت میکند. خوردن گیاهان دارای کاراتنوئید مانند هویج، کلم و کدو خطر ابتلا به سرطانهای ریه، دهان، حلق و حنجره را کاهش میدهند. خوردن پرتقال، توت، نخودفرنگی، فلفل دلمهای و سبزیجاتی که برگ تیره رنگ دارند چون سرشار از ویتامین (C) است، از شما در برابر سرطان مری محافظت میکند.

- از چاقی دوری کنید: غذاهای پرکالری مانند چربیهای حیوانی و مواد قندی را کمتر مصرف کنید. رژیم غذایی با چربی بالا، خطر ابتلا به سرطان روده، پستان، پروستات، لوزالمعده، کلیه، کیسه صفرا، مری و تخمدان را افزایش میدهد. کلوچه، کیک، سیب زمینی سرخ کرده، پیتزا، مرغ سوخاری و غذاهای دیگری که دارای اسیدهای چرب ترانس هستند را مصرف نکنید.
- گوشتهای فرآوری شده را کمتر مصرف کنید: تحقیقات نشان داده است که مصرف گوشتهای فرآوری شده، خطر ابتلا به سرطان را افزایش میدهند.
- وزن سالم و تحرک جسمی داشته باشید: حفظ وزن سالم خطر ابتلا به انواع سرطان مانند پستان، پروستات، ریه، روده بزرگ و کلیه را کاهش میدهد. فعالیت بدنی علاوه بر این که به تعادل وزن شما کمک میکند، خطر ابتلا به سرطان پستان و روده بزرگ را کمتر میکند.

4. در برابر آفتاب از خودتان محافظت کنید: آفتاب زیاد باعث سرطان پوست میشود. سعی کنید در زمانهایی که نور آفتاب بسیار شدید است (10 صبح تا 4 بعدازظهر)، در معرض نور آفتاب قرار نگیرید و تا آنجا که ممکن است از کلاه لبهدار و عینک آفتابی استفاده کنید. هیچگاه کرم ضدآفتاب را فراموش نکنید.

5. واکسن بزنید: واکسن از بسیاری از سرطانها و عفونتهای ویروسی جلوگیری میکند.
- هپاتیت ب: هپاتیت ب خطر ابتلا به سرطان کبد را افزایش میدهد. واکسن هپاتیت ب برای بزرگسالان در معرض خطر (کسانی که دارای عفونت آمیزشی هستند) توصیه میشود.
- ویروس پاپیلومای انسانی (HPV): ویروس پاپیلومای انسانی (HPV)، یک ویروس منتقله از راه رابطه جنسی است که باعث سرطان دهانه رحم، سرطان دستگاه تناسلی و سرطان سر و گردن میشود. واکسن ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) با نام گارداسیل برای دختران و پسران 10-12 سال توصیه میشود.

6. به طور مرتب معاینه پزشکی داشته باشید: غربالگری و معاینه منظم باعث پیشگیری از انواع مختلف سرطان مانند پوست، روده بزرگ، دهانه رحم و پستان (سینه) میشوند.

پیشگیری بهتر از درمان است!
تحقیقات نشان میدهد که با دوری از عوامل خطر سرطان مانند تنباکو، اضافه وزن، رژیم غذایی نامناسب، عدم تحرک بدنی و … میتوان از حدود 75 درصد موارد ابتلا به سرطان پیشگیری کرد. داشتن یک رژیم غذایی مناسب و ورزش منظم از اقدامات مهم برای پیشگیری از سرطان است. غذاهایی که مصرف میکنید تأثیر زیادی بر سلامتی شما از جمله خطر ابتلا به سرطان دارد. بعضی از عادات غذایی مانند خوردن سبزیجات، میوهها و چربیهای سالم خطر ابتلا به انواع سرطان را کاهش میدهند. البته بعضی از عوامل خطر ابتلا به سرطان مانند محیط زیست و اختلالات ارثی ژنتیکی، از کنترل ما خارج هستند که با معاینه و غربالگری منظم میتوان از آنها پیشگیری کرد.
منابع