
تمیزتر باشیم
بهداشت فردی خوب، یکی از بهترین راهکارها برای جلوگیری از ابتلا به انواع بیماریها است. شستن مکرر دستها با صابون، میکروبهایی را که میتواند شما را بیمار کند از بین میبرد. همچنین رعایت بهداشت فردی کمک میکند تا از انتقال بیماری به افراد دیگر جلوگیری کنید. علاوه بر این رعایت بهداشت فردی باعث به وجود آمدن احساس بهتری در شما میشود و احساس سلامت جسمی ناشی از بهداشت فردی باعث میشود از سلامت روحی بیشتری نیز برخوردار باشید.
بهداشت فردی چیست؟
بهداشت فردی شامل موارد زیر است:
- هر روز بدن خود را تمیز کنید.
- دستان خود را هر بار بعد از رفتن به توالت با آب و صابون بشویید.
- روزانه مسواک بزنید.
- هنگام عطسه یا سرفه دهان و بینی خود را با دستمال یا آستین بپوشانید.
- دستان خود را پس از دست زدن به نقاط آلوده خوب بشویید.
چرا بهداشت فردی اهمیت دارد؟
بهداشت مناسب از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است، زیرا از ابتلا شما و فرزندانتان به انواع میکروبها و بیماریهای عفونی جلوگیری میکند. علاوه بر این افراد معمولاً تمایلی به ارتباط با شخصی که بهداشت فردی خود را رعایت نمیکند ندارند و ترجیحاً دوست دارند با افراد تمیز و خوشبو و مرتب در ارتباط باشند. بنابراین رعایت بهداشت فردی علاوه بر این که از ابتلای شما به انواع بیماریها جلوگیری میکند باعث میشود ارتباط بهتری را با محیط اطراف خود تجربه کنید.
میکروبهایی که باعث بسیاری از بیماریها میشوند، ممکن است از طریق لمس افراد دیگر، قرار گرفتن مدفوع روی بدن، تماس با اشیاء و وسایل آلوده، دست زدن به غذای کثیف و خوردن غذاهای آلوده منتقل شوند.
بخشی از شرایطی که در صورت عدم رعایت بهداشت فردی ایجاد میشود عبارتند از:
- اسهال، به خصوص ورم معده و روده
- عفونتهای تنفسی ازجمله سرماخوردگی و آنفولانزا
- بیماریهای مربوط به وجود کرم و انگل در بدن
- تراکوما، عفونت چشم که میتواند منجر به کوری شود
- کچلی
- پوسیدگی دندان
در ادامه مواردی از رعایت بهداشت فردی گفته میشود که حتماً افراد این موارد را رعایت میکنند و با آن آشنا هستند اما یادآوری مجدد این موارد به دلیل اهمیت غیر قابلانکاری که دارند خالی از ضرورت نیست.
شستن بدن
سعی کنید هر روز دوش بگیرید و حمام کنید. بهخصوص زیر بغل و دستگاه تناسلی و مقعد خود را خوب بشویید. تمیز نگه داشتن و شستن مرتب بدن از تحریکات پوستی جلوگیری میکند و باکتریهایی را که باعث بوی بدن میشوند را از بین میبرد.
خود را با صابون، ژل شوینده و یا یک بدن شوی ضد حساسیت بشویید. صابون میکروبهای بیشتری را از بین میبرد، اما شاید لازم باشد برخی از اعضای حساس بدن را با آب ساده یا آبنمک بشویید.
اگر دسترسی به آب شیر ندارید میتوانید خود را با یک پارچه یا اسفنج مرطوب تمیز کنید.
شستن دستها
برای جلوگیری از بیمار شدن لازم است دستان خود را خوب بشویید. قبل از شستن دستها تمامی جواهرت، انگشتر و غیره را بردارید تا بتوانید به تمامی سطوح دست خود دسترسی داشته باشید.
دستان خود را ترجیحاً با آب گرم مرطوب کنید، سپس به مدت 20 ثانیه با صابون یا مایع ضدعفونیکننده مانند الکل بشویید. بین انگشتان، پشت دست، زیر ناخنها، مچ دست را با دقت بشویید. سپس زیر آب دستهای خود را تمیز کرده و با یک حوله تمیز خشک کنید و بگذارید تا در هوا کاملاً خشک شود. هنگام استفاده از حوله برای خشک کردن دستها، حوله را آویزان کنید تا خشک شود و مرتباً حوله را بشویید.
اگر از یک مکان عمومی مانند توالت عمومی برای شستن دستها استفاده میکنید دستهای خود را با یک دستمال کاغذی تمیز خشک کرده و یا از خشککن استفاده کنید.
در صورت عدم دسترسی به آب و صابون ضدعفونی کردن دستها با الکل روش خوبی برای تمیز کردن دستها است. برای ضدعفونی کردن دستها لازم است نصف قاشق چایخوری از محصول را در کف دست خود قرار دهید و دستان و بین انگشتان خود را به مدت 20 تا 30 ثانیه به هم بمالید تا دستان شما خشک شود. این روش قطعاً بعد از شستشوی دستان شما با آب و صابون قرار میگیرد.
چه زمانی دستان خود را بشوییم؟
شستن دستها بعد از رفتن به توالت بسیار مهم است. زیرا مدفوعی که ممکن است دستان شما با آن تماس پیداکرده باشد حاوی میلیاردها میکروب است. همچنین لازم است دستان خود را قبل از هر یک از موارد زیر بشویید:
- قبل و بعد از خوردن و تهیه غذا
- بعد از تعویض پوشک بچه
- بعد از دست زدن به گوشت خام
- قبل و بعد از لمس یک فرد بیمار یا تمیز کردن استفراغ یا مایعات بدن
- بعد از تمیز کردن و پاک کردن بینی
- قبل و بعد از درمان بریدگی و زخم
- پس از لمس زباله، پس از دست زدن به مواد شیمیایی، سطوح کثیف یا اشیاء
- قبل و بعد از مراجعه به بیمارستان
- پس از دست زدن به حیوانات خانگی یا حیوانات مزرعه
شستن دستگاه تناسلی
رعایت بهداشت ناحیه تناسلی در مردان و زنان اهمیت فراوانی دارد. رعایت بهداشت و مراقبت از اندام تناسلی احتمال بروز مشکلاتی مانند تحریکات پوستی و برخی از عفونتهای شایع را کاهش میدهد.
مردان باید هر روز بهآرامی اندام تناسلی خود را بشویند و پس از خشککردن، لباسزیر تمیز و خشک بپوشند.
خانمها میتوانند پوست لطیف اطراف فرج را به آرامی با یک شستشوی بدون صابون، آب نمک یا آب ساده بشویند.
از محصولات شوینده معطر خودداری کنید زیرا این محصولات باعث تحریک پوست حساس فرج میشود. پوسیدن لباس زیر تمیز و خشک نیز بسیار در بهداشت و سلامت اندام تناسلی اهمیت دارد.
در دوران قاعدگی بهداشت ناحیه تناسلی از اهمیت بیشتری برخوردار است. در این دوران مانند زمان عادی باید فرج را بشوید. نوار بهداشتی را چندین بار در طول روز تعویض کنید. قبل و بعد از عوض کردن نوار بهداشتی لازم است که دستان خود را تمیز بشویید.
جلوگیری از بوی بد بدن
پس از استحمام و شستشوی بدن، مایع خوشبوکننده را زیر بغل بمالید. لباسهای تمیز و خشک بپوشید. لباسهای عرق کرده و کثیف را به خوبی بشویید و در صورت امکان آنها را در فضای باز آویزان کنید تا خشک شوند. اگر بیش ازحد عرق میکنید و این مسئله رعایت بهداشت فردی شما را مشکل کرده است به پزشک مراجعه کنید و کمک بگیرید.
حفظ بهداشت در استفاده از مواد غذایی
قبل و بعد از تهیه مواد غذایی حتماً دستان خود را بشویید این کار مانع میشود شما آلودگی را به مواد غذایی وارد کنید یا آلودگی از موارد غذایی به شما منتقل شود. مواد غذایی مانند گوشت خام حاوی باکتریهایی هستند که به بدن انسان منتقل میشوند بنابراین بعد از دست زدن به گوشت خام لازم است دستهای خود را خوب بشویید.
جلوگیری از بوی بد دهان
بوی بد دهان میتواند ناشی از عدم رعایت بهداشت دهان و دندان باشد. دو بار در روز دندانهای خود را مسواک بزنید و نخ دندان بکشید.این امر باعث کاهش بیماریهای لثه میشود و احتمال پوسیدگی دندان در آینده را نیز کاهش میدهد. البته ممکن است شما کاملاً به بهداشت دهان و دندان خود برسید اما باز هم دهان شما بوی بدی بدهد در این حالت چنان چه دندانهای پوسیدهای نداشته باشید لازم است برای رفع این مشکل حتماً به پزشک مراجعه کنید. چون بوی بد دهان میتواند نشان از مشکلی باشد که شما از آن خبر نداشته باشید.
رعایت بهداشت فردی باید بخش مهمی از برنامه روزانه یک فرد باشد. همان طور که گفته شد این برنامه شامل حمام رفتن، مسواک زدن، پوشیدن لباسهای تمیز و شستن مکرر دستها است. اگر شما تمامی موارد بهداشت فردی را رعایت کنید به انواع بیماریهای عفونی مبتلا نخواهید شد و قطعاً این مسئله بر زندگی شخصی و اجتماعی شما تأثیر فراوانی خواهد داشت و در ارتباطات خود نیز موفقتر عمل میکنید. قطعاً کسی دوست ندارد با فردی در ارتباط باشد که از سطح پایینی در بهداشت فردی برخوردار است و موارد و نکات بهداشتی را رعایت نمیکند. بنابراین با رسیدگی به این مقوله حیاتی برای حفظ سلامت خود و دیگران تلاش کنید و از زندگی خود بیشتر لذت ببرید.