
ویژگیهای تومور خوش خیم
در این مقاله از سایت طبآنکو میخواهیم شما را با ویژگیهای تومور خوش خیم آشنا کنیم تا تفاوت بین تومور خوش خیم و بدخیم را متوجه شوید. به شما توصیه میکنم این مقاله را حتما دنبال کنید تا به پاسخ بسیاری از سوالات و مجهولات ذهن خود در مورد تومور خوش خیم و تومور بدخیم برسید.
تومور چیست؟
در ابتدا برای شما شرح میدهیم که تومور چیست. وقتی سلولها و بافتهای بدن به طور غیرطبیعی رشد میکنند، تومور ایجاد میشود. انواع سرطان عبارتند از تومور بدخیم (سرطانی) یا تومور خوش خیم (غیرسرطانی). تومورهای بدخیم امکان انتقال در سراسر بدن فرد را دارند. وقتی در بدن یک فرد سالم با رشد و تقسیم سلولها، سلولهایی ایجاد میشود که بدن به آنها نیاز ندارد، این سلولها تبدیل به تومور میشوند. رفتار این تودهها و تومورها در بدن اصلا قابل پیشبینی نیستند، حتی گاها ممکن است تومور خوش خیم غیرسرطانی به تومور سرطانی تبدیل شود.
فرق تومور خوش خیم با سرطان چیست؟
بعضی از افراد ممکن است این تصور را داشته باشند که تومور همان سرطان است و فرقی با آن ندارد، اما به این موضوع توجه داشته باشید که سلولها بعد از تکثیر، رشد و ایجاد توده به دو دسته تقسیم میشوند. بعضی از آنها امکان انتقال به سراسر بدن فرد را دارند (تومور بدخیم)، اما بعضی دیگر این قابلیت را ندارند(تومور خوش خیم). فرد بیمار میتواند با کمک پزشک و آزمایشات خاص متوجه شود که تومور بدن او از چه نوع است. نکته قابل توجه این است که اگر انتقال و انتشار این سلولهای سرطانی به بافتهای نزدیکتر و کناری باشد تهاجم نام دارد، اما اگر به بافتهای دورتر سرایت کند، سرطان متاستاز نام دارد.
فرق تومور با کیست چیست؟
افرادی که کیست دارند گاها دچار شک و تردید میشوند و بر این باورند که کیست و تومور با هم فرقی ندارند. باید بگوییم اصلا جای نگرانی نیست این دو مورد کاملا با هم متفاوت هستند. برای اطمینان خاطر این افراد، برخی تفاوتهای کیست و تومور را برای شما جمعآوری کردهایم.
- با لمس تومور فرد دردی احساس نمیکند، اما با لمس کیست فرد دردی را احساس میکند.
- اطراف تومور هیچ گونه قرمزی دیده نمیشود، اما اطراف کیست التهاب وجود دارد.
- تومور میتواند خوش خیم یا بدخیم باشد، اما کیست فقط یک نوع دارد آن هم خوش خیم است.
- تومور تودهای از سلولها است که به طور غیرطبیعی رشد کردهاند، اما کیست تودهای از هوا یا مایعات است.
- دلیل تشکیل انواع سرطان، رشد غیرطبیعی سلولها است، اما دلیل به وجود آمدن کیست، عفونت درون سلولها است.
- در کیست بخش مرکزی سیاه رنگ است، اما در تومور هیچ سیاهی در بخش مرکزی دیده نمیشود.
- کیستها ساختار نرمی دارند به همین دلیل فقط در قسمتهای نرم پوست، استخوان و ماهیچه تشکیل میشوند، اما تومورها ساختار محکمی دارند، به همین دلیل میتوانند در هر قسمت از بدن حتی سلولهای عصبی نیز تشکیل شوند.
- درمان کیست با مصرف آنتیبیوتیکها و خارج کردن کیست از بدن انجام میشود، اما درمان توده با شیمی درمانی، پرتو درمانی و جراحی انجام میشود.
- راه تشخیص تومور از طریق اشعه ایکس و MRI است، اما تشخیص کیست از طریق سیتیاسکن میباشد.
انواع تومور خوشخیم
همانطور که قبلا به آن اشاره کردیم، تومورهای خوش خیم سرطانی نیستند و امکان انتشار در سراسر بدن را ندارند اما این بدین معنی نیست که آنها را جدی نگیرید؛ چرا که ممکن است بر روی عصب و رگهای خونی فرد اثر منفی بگذارند؛ پس باید هر چه سریعتر نسبت به درمان آن اقدام کنید. در این قسمت برخی از تومورهای خوش خیم را بررسی میکنیم.
آدنوم یک تومور خوش خیم
غشاهای باریکی هستند که در بافت اپیتلیال غدهای تشکیل میشوند. این نوع تومورها اطراف اندامها، غدهها و ساختارهای مختلف بدن ایجاد میشوند، برای مثال میتوانیم فیبرو آدنوم، آدنوم کبدی و پولیپ روده بزرگ را نام ببریم.
همانژیوم
وقتی که رگهای خونی به طور غیرطبیعی رشد میکنند و روی پوست به صورت توده قرمز پدیدر میشوند، همانژیوم شکل گرفته است. این نوع تودهها هنگام تولد تشکیل میشوند و در کودکی از بین میروند، اما اگر رفع نشد، برای رفع آن میتوانید از لیزر استفاده کنید.
لیپوماها
این نوع تومورها که بافت نرمی دارند از چربی تشکیل میشوند و در شانهها، بازوها، باسن، پشت و بالای پاها به وجود میآیند. این تومورها بیشتر در افراد 40-60 سال ایجاد میشود، اما خطرناک نیستند و امکان این که این تومورها تبدیل به سرطان تبدیل شوند، بسیار کم است.
مننژیوم
تومورهایی هستند که در بافتهای عصبی مغز و نخاع فرد بیمار رشد میکند، خوش خیم هستند و از سلولهای لایه مننژ مغز تولید میشوند.
فیبروم نوعی تومور خوش خیم
تومورهای خوش خیمی هستند که روی بافت فیبری یا همبند یک اندام رشد میکنند و فیبروما یا فیبروئید نامیده میشوند. اگر بخواهم برای شما مثالی در این مورد بزنیم رایجترین آن فیبروم رحم است که علائم آن لگن درد، بیاختیاری در ادرار و خونریزی از واژن است. نوع دیگر فیبرومها عبارتند از آنژیوفیبروما (روی پوست صورت ظاهر میشود) و درماتوفیبروما (روی پوست ساق پا تشکیل میشود)
خال
وقتی سلولها بیش از حد معمول روی پوست رشد کنند خال ایجاد میشود که تومور خوشخیم است، اما ممکن است بعدها به سرطان پوست تبدیل شود.
علائم تبدیل خال به تومور سرطانی
برای بعضی از افراد ممکن است این سوال پیش بیاید که از کجا متوجه شویم این خال به سرطان تبدیل میشود یا خیر و چگونه برای جلوگیری ازسرطان پوست اقدام کنیم. باید بگوییم اگر روی خال خود این علائم را مشاهده کردید هرچه سریعتر به دکتر مراجعه کنید و آزمایشهای مربوطه را انجام دهید.
- خشکی یا پوسته پوسته شدن روی خال
- خارش خال
- خونریزی یا ترشح از خال
- تغییر رنگ در بافت، شکل یا برآمدگی خال
- احساس سفت یا تودهای شدن خال
- تغییر غیرمعمول در اندازه بافت
درمان انواع تومور خوش خیم
تومور خوش خیم تا زمانی که در بدن فرد ایجاد درد نکند یا به دلیل بزرگی زیاد زیبایی بدن فرد را تحت تاثیر قرار ندهد، نیازی به درمان ندارد؛ اما وقتی به این مرحله رسید میتوان با جراحی این تومور را برداشت. لازم به ذکر است تومور بدخیم درمان سختتری نسبت به تومور خوش خیم دارد و حدودا 40% از این تومورها با جراحی درمان میشوند. این تومورهای سرطانی میتوانند به بخشهای مختلف بدن سرایت کنند و باید قبل از پخش شدن برای درمان آنها اقدام کرد.
سخن آخر
در این مقاله با انواع تومور خوش خیم آشنا شدید و از ویژگیهای تومور خوش خیم اطلاع پیدا کردید. داشتن اطلاعات و آگاهی در مورد ویژگیها و تفاوت این تومورها با انواع سرطانی آن به شما کمک میکند تا به موقع سرطان را تشخیص داده و به درمان آن بپردازید. حال با توجه به این مطالب بیشتر میتوانید به سلامتی خود و اطرافیان اهمیت دهید.