
بیماران مبتلا به سرطان و کرونا
با شیوع کرونا ویروس، نگرانیهای بیماران مبتلا به سرطان و خانوادههای آنها افزایش یافته است. چرا که به طور کلی به علت بیماری سرطان، سیستم ایمنی این افراد ضعیف بوده و توانایی مبارزه با انواع بیماریها در این افراد به طور چشمگیری کاهش پیدا میکند. بخش عمدهای از این نگرانیها، ناشی از عدم وجود اطلاعات کافی بوده و این امری طبیعیست که سوالاتی همانند این موارد در ذهن شما به وجودآید :
- کرونا یا کووید 19 چیست؟
- اگر من الان مبتلا به سرطان هستم و یا در گذشته به آن مبتلا بودهام، آیا در معرض خطر بیماری کرونا هستم؟
- اگر من الان مبتلا به سرطان هستم و یا در گذشته به آن مبتلا بودهام، آیا میتوانم واکسن COVID-19 را دریافت کنم؟
- چطور میتوانم از خودم در مقابل کرونا محافظت کنم؟
با ما تا پایان مقاله همراه باشید تا با پاسخ به این سوالات از تمامی سردرگمیها و نگرانیهای ذهنیمان راحت شده و با خیالی آسوده از خودمان در مقابل ویروس کرونا محافظت کنیم.
کرونا یا کووید 19 چیست؟
در اواخر سال 2019، گونهای جدید از خانواده کرونا ویروسها – خانوادهای بزرگ از ویروسها که درگونههای مختلف جانوری شایع هستند– کشف که باعث همهگیری بیماری تنفسی به نام بیماری کرونا ویروس که به اختصار COVID-19 نامیده میشود. عمدهترین راه انتقال ویروس، از طریق تماس و به ویژه قطرات ریز تنفسی که در زمان صحبت با دیگر افراد درهوا پراکنده میشود، بود.
این ویروس، چند ماهی یکبار، دچار جهشهای متفاوتی میشود و در حال حاضر، جدیدترین جهش آن از نوع دلتا بوده که مسریتر از نمونه قبلی و بیماریزایی آن بیشتر است.
اگر من الان مبتلا به سرطان هستم و یا در گذشته به آن مبتلا بودهام، آیا در معرض خطر بیماری کرونا هستم؟
افراد در صورت ابتلا به سرطان، احتمال بیشتری برای ابتلا به کووید 19 دارند. به این علت که از عواملی که خطر ابتلا به بیماریهای شدید ناشی از COVID-19 را افزایش میدهد، ضعف سیستم ایمنی بدن (نقص ایمنی) بوده که در بیماران مبتلا به سرطان، این مورد به شدت مشاهده میشود.
در بین انواع سرطان، افرادی که به سرطان خون مبتلا هستند، بیشتر در معرض خطرات ناشی از ابتلا به COVID-19 قرار دارند. چرا که بیماران مبتلا به سرطان خون اغلب دارای سطوح غیر طبیعی یا ضعیف سلولهای ایمنی هستند که وظیفه تولید آنتی بادی علیه ویروسها را دارند.
افرادی که نیز در گذشته مبتلا به سرطان بودهاند و در حال حاضر درمان شدهاند، ممکن است در آنها کمی خطر ابتلا به بیماری کرونا افزایش یابد؛ البته این موضوع، به مدت زمانی که از درمان آنها گذشته و همچنین قدرت سیستم ایمنی آنها، بستگی دارد. بهترین راه این است که این افراد با پزشک خود نگرانیهایی که در مورد COVID-19 را دارند مطرح کنند.
اگر من الان مبتلا به سرطان هستم و یا در گذشته به آن مبتلا بودهام، آیا میتوانم واکسن COVID-19 را دریافت کنم؟
تنها روشی که میتواند زندگی مردم جهان را به حالت عادی قبل از این همهگیری برگرداند، واکسیناسیون گسترده است. خوشبختانه بعد از حدود یکسال، واکسنهای این بیماری توسط دانشمندان ساخته شده و در حال حاضر چندین نوع واکسن معتبر وجود داشته و فرآیند واکسیناسیون در سراسر جهان در حال انجام است.
مراکز کنترل و پیشگیری از بیماریها، به همه افراد توصیه میکنند که واکسن کووید 19 را دریافت کنند و این موضوع شامل بیشتر افراد مبتلا به بیماریهای زمینهای از جمله سرطان میشود.
البته افرادی که به تازگی تحت روشهای درمان سرطان قرار گرفتهاند که باعث سرکوب سیستم ایمنی میشود، مانند شیمی درمانی، پیوند سلولهای بنیادی یا مغز استخوان و …، ممکن است پزشک متخصص پیشنهاد بدهد که تا بهبود سیستم ایمنی برای واکسن زدن، صبر کنند. البته ممکن است پزشک پیشنهاد کند که چند هفته پس از واکسیناسیون، افراد منتظر بمانند تا از داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی استفاده کنند.
نکته قابل توجه این است که برای محافظت از افراد مبتلا به سرطان در برابر COVID-19، اعضای خانواده، عزیزان و کسانی که از این افراد مراقبت میکنند، باید واکسینه شوند. واکسنهای کووید 19، در جلوگیری از ابتلا به ویروس کرونا و عوارض آنها، تاثیر زیادی دارد. البته که تا زمان واکسینه شدن همه افراد، پوشیدن ماسک در فضاهای عمومی و رعایت فاصله گذاریهای اجتماعی و شستشوی صحیح دستها الزامی بوده و به جلوگیری از شیوع ویروس کرونا کمک میکند.
اگر میخواهید از زمان تزریق واکسن کرونا مطلع شوید میتوانید با مراجعه به وبسایت salamt.gav.ir اطلاعات دقیق را مطالعه کنید.
راههای دیگری که میتوانم از خودم محافظت کنم چیست؟
گذشته از واکسیناسیون، موثرترین راه پیشگیری از ابتلا به ویروس کرونا، اجتناب از قرار گرفتن در معرض این ویروس در مکانهای مختلف است. بهتر است افرادی که در معرض خطر ابتلا به بیماریهای جدی ناشی از COVID-19 هستند، با محدود کردن تعاملات خود با افراد دیگر تا حد امکان و با رعایت اقدامات احتیاطی در هنگام تعامل با دیگران، از خود محافظت کنند.
رعایت نکات زیر در جلوگیری از ابتلا به ویروس کرونا موثر است:
- دریافت واکسن COVID-19
- استفاده از ماسک مناسب باپوشش مناسب بینی و دهان
- رعایت فاصله حداقل 1.5 متری در محیط بیرون از خانه
- خودداری از حضور در مکانهای شلوغ و بدون تهویه
- شستوشوی مرتب دستها با آب و صابون و استفاده از مواد ضد عفونی کننده
- تمیز و ضد عفونی کردن روزانه سطوح
- جدی گرفتن علائم ویروس کرونا و مراجعه به پزشک در زمان مناسب
سخن آخر
علاوه بر فشارهای روانی که مقوله سرطان و فرایندهای درمان آن دارد، همراه شدن آن و مواجهه با ویروس کرونا، میتواند طیف وسیعی از احساسات از جمله انکار، عصبانیت، ترس و نگرانی، امید، استرس و اضطراب، غم و افسردگی، گناه، تنهایی، حق شناسی و …، را در بیماران مبتلا به سرطان و اطرافیان آنها، ایجاد کند. این افراد باید بدانند که وجود این احساسات در این دوران طبیعی بوده اما باید بتوانند آنها را کنترل کنند. چه بهتر است که برای طی کردن این دوران با کنترل احساسات، از متخصصان روانشناس کمک گرفته شود.
در این مقاله، تلاش بر این بود تا با مروری کلی بر پاسخ سوالاتی که در ارتباط با کرونا و افراد مبتلا به سرطان مطرح میشود، راهنمایی مناسبی برای این عزیزان و خانوادههایشان باشد. از همراهی شما تا پایان متشکریم.