
Surgeons performing operation in operation room at the hospital
جراحی سرطان و همه چیز درباره آن
جراحی یکی از روشهای رایج در درمان سرطان است. گاهی اوقات این روش، تنها درمان مورد استفاده است. جراحی یک درمان موضعی سرطان است و در درمان تومورهایی که دریک ناحیه متمرکز هستند و انتشار نیافتهاند، بهترین پاسخگویی را دارد.
جراحی میتواند با توجه به موارد زیر یک گزینه درمان محسوب شود:
- نوع سرطان
- مرحله سرطان (میزان انتشار)
- محل سرطان
- سلامت عمومی
اگر سرطان انتشار یافته باشد، جراحی دیگر نمیتواند بهترین گزینه درمان محسوب شود. در این حالت بهتر است از روشهای دیگری مانند شیمی درمانی و هورمون درمانی استفاده گردد.
روش انجام جراحی
جراح برای ایجاد برش در بدن شما معمولاً از یک چاقوی باریک و کوچک که چاقوی جراحی نامیده میشود استفاده میکند. جراحی نیازمند برش دادن پوست، ماهیچهها و گاهی اوقات استخوان است. پس از جراحی، این برشها دردناک بوده و برای بهبودی آنها نیاز است که مدت زمانی سپری شود.
بیحسی مانع از این میشود که در طی روند جراحی درد را حس کنید. سه نوع بیحسی وجود دارد:
- بیحسی موضعی که تنها بخش کوچکی از بدن شما را درگیر میکند
- بیحسی که یک عضو از بدن شما مانند پا یا دست را بیحس میکند.
- بیهوشی عمومی که در آن شما کاملاً بیهوش هستید و شبیه یک خواب است.
انواع روشهای جراحی سرطان
جراحی انواع زیادی دارد که براساس هدف شما از جراحی، متفاوت است. عواملی چون اندازه تومور، این که کدام قسمت از بدن شما قرار است تحت جراحی قرار بگیرد و در برخی موارد نظر بیمار میتواند در انتخاب نوع عمل تأثیرگذار باشد.
روشهای جراحی سرطان عمدتاً باز یا کم تهاجمی هستند:
- جراحی باز
در جراحی باز، جراح یک برش بزرگ ایجاد میکند تا تومور، برخی از بافتهای غیرسرطانی اطراف تومور و گاهی نیز غدد لنفاوی نزدیک به تومور را خارج کند.
- جراحی کم تهاجمی
در جراحی کم تهاجمی، جراح به جای یک برش بزرگ چندین برش کوچک در بدن ایجاد میکند. از یکی از برش ها یک لوله بلند و باریک دوربین دار وارد بدن بیمار کرده و روند جراحی را از طریق تصاویر پخش شده از درون بدن بیمار بر روی مانیتور دنبال می کند. در حین جراحی، جراح از طریق برش های دیگر و با استفاده از ابزارهای بسیار ویژه ای تومور و برخی بافتهای سالم را جدا میکند. برشها در جراحی کم تهاجمی نسبت به جراحی باز کوچکتر بوده، بنابراین بیمار زمان کمتری را برای بهبودی سپری میکند.
جراحی برای چه کسانی مناسب است؟
جراحی یک درمان موضعی تلقی میشود که تنها یک بخش از بدن را تحت تأثیر قرار میدهد. جراحی برای بسیاری از مبتلایان به سرطان به ویژه تومورهای سرطانی که در یک ناحیه متمرکز هستند بهترین روش درمان است. این روش برای سرطانهایی چون لوسمی یا سرطانهایی که در بدن انتشار یافتهاند مناسب نمیباشد.
عملکرد جراحی در مقابل سرطان
با توجه به نوع سرطان و میزان پیشرفت آن، میتوان از جراحی استفاده کرد تا:
- تمام تومور برداشته شود
به وسیله جراحی تمام تومور که در یک ناحیه متمرکز است، برداشته می شود.
- حجم تومور کاهش یابد
در این نوع جراحی، بخشی از تومور برداشته میشود. زمانی از جراحی کاهنده حجم استفاده میشود که ممکن است برداشتن کل تومور به عضوی از بدن آسیب برساند. جدا کردن بخشی از تومور باعث میشود که درمانهای دیگر مؤثرتر باشند.
- تسکین نشانههای سرطان
با برداشتن تومور از طریق جراحی، درد و فشار ناشی از وجود تومور از بین میرود.
خطرات جراحی سرطان
جراح تمام تلاش خود را به کار میگیرد تا از مشکلات و خطرات جراحی جلوگیری کند. با این وجود، امکان بروز مشکلات وجود دارد. خطرات رایج در جراحی به شرح زیر میباشند:
- درد
پس از انجام جراحی، بیشتر افراد در بخشی از بدن خود که جراحی بر روی آن انجام شده است احساس درد میکنند. میزان دردی که احساس میکنید به نوع جراحی و عضو درگیر بستگی دارد. پزشک یا پرستارتان میتواند به شما کمک کند تا درد ناشی از جراحی را مدیریت کنید. قبل از جراحی با آنها صحبت کرده و از راههای مدیریت درد مطلع شوید.
- عفونت
یکی دیگر از مشکلاتی که پس از جراحی ممکن است اتفاق بیفتد ابتلا به عفونت است. برای جلوگیری از این عارضه، حتماً به دستورات پزشک و پرستارتان در مورد مراقبت های پس از جراحی توجه کنید. چنانچه به عفونت مبتلا شدید، پزشک داروی آنتی بیوتیک را تجویز میکند.
از دیگر خطرات و عوارض جراحی میتوان به خونریزی، آسیب به بافتهای مجاور و واکنش به بیهوشی یا بی حسی اشاره کرد. با پزشکتان در مورد خطرات ناشی از جراحی صحبت نمایید.
هزینه جراحی
هزینه جراحی به فاکتورهای زیادی بستگی دارد که شامل موارد زیر است:
- نوع جراحی که انجام شده است.
- تعداد متخصصانی که در روند جراحی حضور داشتهاند.
- نوع بی حسی یا بیهوشی که استفاده شده است
- مکانی که جراحی در آن انجام شده است- در یک کلینیک سرپایی، مطب دکتر و یا در یک بیمارستان.
- آیا نیاز به بستری شدن در بیمارستان دارید یا خیر- چه مدت زمان.
- شهری که در آن زندگی میکنید.
بهتر است قبل از جراحی، با شرکت بیمه در خصوص سرویسهایی که در زمینه سرطان انجام میشود، صحبت نمایید. بیشتر بیمه ها هزینه جراحی برای درمان سرطان را پرداخت میکنند. برای اطلاع در این مورد به بخش اداری کلینیک یا بیمارستانی که برای درمان به آنجا میروید مراجعه کنید.
آنچه که قبل از جراحی، در حین آن و بعد از جراحی در انتظار شما است
قبل از جراحی
قبل از جراحی به شما گفته میشود که چگونه برای جراحی آماده شوید. آزمایشها و تستهایی وجود دارند که قبل از جراحی بایستی انجام شوند. چنانچه اخیراً این تستها را انجام نداده باشید، برخی از موارد زیر را بایستی انجام دهید:
- آزمایشهای خون
- عکس رادیوگرافی از قفسه سینه
- نوار قلب ( الکتروکاردیوگرام / ECG )
قبل از جراحی برای یک مدت زمان معینی نمیتوانید بخورید و یا بنوشید.بسیار اهمیت دارد که دستورات در مورد خوردن وآشامیدن را قبل از جراحی رعایت کنید. در غیر این صورت ممکن است جراحی شما کنسل شود. همچنین ممکن است نیاز باشد جهت مراقبت از زخمها پس از عمل ، محلول ضدعفونی و یا باند تهیه نمایید.
در طول جراحی
در حالی که شما تحت بیهوشی و یا بی حسی قرار دارید، جراح تومور را از بدن جدا میسازد. گاهی همراه با تومور بخشهایی از بافت سالم نیز جدا میشود. این کار شانس اینکه تمام سلولهای سرطانی از بین رفته باشند را افزایش میدهد.
ممکن است گاهی اوقات جراح غدد لنفاوی اطراف تومور را نیز از بدن جدا کند. این بافتها برای بررسی بیشتر به آزمایشکاه فرستاده میشوند. با بررسی این بافتها پزشکتان به این نتیجه میرسد که آیا سرطان شما انتشار یافته است یا خیر. این اطلاعات به پزشک در انتخاب بهترین و مؤثرترین روش درمان کمک میکند.
بعد از جراحی
زمانی که آماده میشوید که بعد از جراحی به منزل بروید، پرستار برای شما نکاتی را توضیح میدهد:
- نحوه کنترل درد
- فعالیتهایی که میتوان انجام داد و یا نباید انجام داد
- نحوه مراقبت از زخم جراحی
- نحوه تشخیص عفونت و اقداماتی که بایستی انجام داد
- زمان بازگشت به شغلتان
شما یک تا دوهفته بعد از جراحی و رفتن به منزل، حداقل یک جلسه ملاقات با جراحتان خواهید داشت. برای جراحیهای پیچیدهتر تعداد این جلسات افزایش مییابد. ممکن است نیاز به برداشتن بخیه داشته باشید و یا پزشکتان بخواهد روند بهبودی شما را بررسی کند.
رژیم غذایی مخصوص قبل و بعد از جراحی
جراحی نیاز شما به داشتن تغذیه خوب و مناسب را افزایش میدهد. اگر ضعیف هستید و یا کاهش وزن دارید شاید به یک رژیم غذایی با کالری و پروتئین بالا نیاز داشته باشید. اگر جراحی بر روی شکم، دهان، روده و گلو انجام شده باشد میتواند بر کیفیت غذا خوردن شما تأثیر بگذارد. چنانچه برای غذا خوردن مشکل داشته باشید از طریق سرم (IV) مواد غذایی به شما تزریق میشود. با یک کارشناس تغذیه در مورد مشکلاتی که بعد از جراحی برای غذا خوردن دارید گفتگو کنید.
شروع مجدد کار پس از جراحی
برای بهبودی نیاز دارید پس از جراحی مدت زمانی را مرخصی بگیرید. این مدت زمان میتواند از یک روز تا چندین هفته متغیر باشد. مدت زمان بهبودی به عوامل زیادی بستگی دارد:
- نوع بی حسی یا بیهوشی که شما داشتهاید
- نوع جراحی و شدت آن
- نوع شغلی که دارید
از پزشکتان بپرسید که پس از جراحی به چه مدت زمان برای بهبودی نیاز دارید. اگر نیاز به زمان بیشتری دارید با کارفرمای خود صحبت کنید و از مرخصی استعلاجی استفاده نمایید. مطمئن شوید که بیمه سلامت شما هزینههایتان را در دوران مرخصی استعلاجی و یا مدت زمانی که کار نمیکنید پوشش میدهد.
برای درمان سرطان روشهای مختلفی وجود دارد. جراحی قدیمیترین روش درمان است و برای سرطانهای زیادی قابل استفاده است. در حین انجام جراحی سرطان، تومور و گاهی بافتهای اطراف آن برداشته میشود. توجه داشته باشید اگر سرطان در مراحل اولیه تشخیص داده شود، درمان از طریق جراحی مؤثرتر است.