
سرطان روده و علائم سرطان روده
در سالهای اخیر با توجه به شیوع انواع سرطانها به ویژه سرطان روده، آشنایی با علائم سرطانهای شایع برای همه افراد ضروری است؛ چرا که سرطان روده یکی از شایعترین سرطانهای جهان و ایران بوده و بهتر است برای پیشگیری و درمان هر چه سریعتر آن – در صورت بروز – همه افراد با علائم سرطان روده آشنایی پیدا کنند. از این رو در این مقاله به بررسی سرطان روده و علائم آن میپردازیم. با ما همراه باشید.
سرطان روده چیست؟
سرطان روده، از دیواره داخلی روده شروع میشود؛ در واقع قبل از آن، تودههایی به نام پولیپ ایجاد شده که در صورت عدم تشخیص درست و به موقع، ممکن است به سرطان تهاجمی تبدیل شوند. میتوان با شناخت علائم سرطان روده، اولین نشانهها را تشخیص داده و برای درمان آن اقدام کرد.
انواع مختلفی از پولیپهای کولورکتالcolorectal polyps ) ) وجود دارد اما علائم سرطان روده، عمدتا ناشی از آدنومها و ضایعات دندانهدار پولیپهای پیشسرطانی، هستند. پولیپها، معمولا با روشهایی مانند کولونوسکوپی شناسایی شده و باید برای نمونهبرداری و تشخیص دقیقتر، از بدن خارج شوند. پولیپهای خارج شده از بدن، توسط پاتولوژیستها تشخیص داده میشوند و با تشخیص سلولهای سرطانی یا پیش سرطانی، این بیماری در بدن شخص بیمار توسط پزشکان متخصص مورد بررسی قرار میگیرد.
بیشتر موارد تشخیص داده شده در سرطان روده، در روده بزرگ رخ میدهند؛ از این رو گاهی به سرطان روده، سرطان روده بزرگ نیز گفته شده و با توجه به محل شروع سرطان، سرطان روده بزرگ یا راست روده نیز نامیده میشود. البته این نوع سرطان، در موارد نادر میتواند حتی از روده کوچک هم شروع شود.
سرطان روده، در مردان شیوع بیشتری نسبت به زنان داشته و همچنین احتمال ابتلا به این سرطان، با افزایش سن نیز افزایش مییابد. بهتر است افراد بالای 50 سال، علاوه بر آشنایی با این نشانهها، به طور منظم آزمایشهای غربالگری را برای تشخیص سریعتر و شروع درمان، انجام دهند.
خوشبختانه، با وجود پیشرفتهایی که در روشهای درمان سرطان اتفاق افتاده است، سرطان روده نیز با شناسایی به موقع علائم، قابل درمان است.
میتوانید برای آشنایی بیشتر، مقاله “فناوریهای نوین در درمان سرطان” را از اینجا مطالعه کنید.
علائم سرطان روده
علائم سرطان روده، میتواند ضعیف بوده و حتی در برخی افراد تا مراحل خطرناک بیماری سرطان، مشخص نشود. در نظر داشته باشید که لزوما همه علائم زیر نشانه سرطان روده نیست و بهتر است برای اطمینان خاطر، با پزشک متخصص مشورت کنید. علائم سرطان روده میتواند شامل موارد زیر باشد:
- تغییر در عادتهای روده شامل اسهال، یبوست یا احساس تخلیه ناقص
- تغییر در ظاهر یا قوام حرکات روده مانند تغییرات در قطر و اندازهی مدفوع
- وجود خون در مدفوع
- درد شکم، نفخ یا گرفتگی
- درد مقعد یا راست روده
- وجود توده یا زائده در مقعد یا راست روده
- کاهش وزن ( بدون فعالیت خاصی در جهت کاهش وزن )
- خستگی و کسالت بیدلیل
- علائم کمخونی مانند رنگ پریدگی، ضعف و تنگی نفس
- وجود خون در ادرار، دفع مکرر و یا تغییر رنگ ادرار (تیره شدن، قهوهای و …)
تشخیص سرطان روده
در صورت مشاهده یک یا چندین نشانه از علائم سرطان روده، بهتر است با مراجعه به پزشک و استفاده از روشهای تشخیص، هر چه سریعتر برای تشخیص و درمان سرطان، اقدام نمایید. برای این کار، روشهای مختلفی وجود داشته که در ادامه پرکاربردترین آنها را بررسی میکنیم.
آزمایش خون
ابتداییترین راه برای تشخیص سرطان بعد از شناسایی اولین نشانهها، آزمایش خون است. در این آزمایش مشخص میشود آیا علائمی شامل دفع مدفوع همراه با خون در نمونه آزمایش بیمار وجود دارد. همچنین در این آزمایشها، تعداد گلبولهای قرمز خون نیز بررسی میشوند؛ چرا که در افراد مبتلا به این سرطان، حتی اگر علائم سرطان روده وجود نداشته باشند، به علت پایین بودن تعداد گلبولهای خون در این افراد، سرطان روده قابل تشخیص خواهد بود.
آزمایش خون مخفی مدفوع به روش ایمونولوژیک (iFOBT )
با توجه به علائم سرطان روده، افراد ممکن است در مدفوع خود، خون مخفی داشته باشند. با تشخیص پزشک متخصص، این آزمایش ممکن است در صورت بروز دردهای شکمی، تغییر در عادات رودهای، کاهش وزن بدون دلیل و دیگر نشانهها، برای افراد مشکوک به بیماری تجویز شود. بهتر است که همه افراد بالای 50 سال، برای چکاپهای سالیانه، آزمایش خون مخفی در مدفوع را انجام دهند. البته در صورتی که یکی از علائم این سرطان، خونریزی از راست روده باشد، در آزمایش نشان داده نمیشود.
در iFOBT، افراد نمونه مدفوع خود را در خانه میگیرند و به آزمایشگاه تحویل میدهند. این نمونه در زیر میکروسکوپ بررسی شده تا در صورت وجود علامتی از پولیپ، سرطان بیماریهای روده، تشخیص داده شود. البته این آزمایش منجر به تشخیص قطعی سرطان نمیشود؛ معمولا در صورت وجود خون مخفی در مدفوع، پزشکان انجام کولونوسکوپی را حداکثر یک ماه بعد از دریافت نتیجه تجویز میکنند.
کولونوسکوپی
بهترین روش برای تشخیص قطعی سرطان روده، کولونوسکوپی است که در آن طول روده بزرگ کاملا بررسی میشود. در حین کولونوسکوپی، معمولا افراد توسط متخصصان بیهوشی، برای راحتی بیشتر بیماران و پزشک، بیهوش میشوند؛ در کولونوسکوپی، از طریق یک لوله انعطافپذیر که یک دوربین کوچک روی آن نصب شده است، هوا از مقعد وارد شده و به داخل روده بزرگ پمپ میشود. در این حین، پزشک میتواند با بررسی بافت داخلی روده بزرگ، تودههای غیر طبیعی یا پولیپها را تشخیص داده و در صورت نیاز برای نمونهبرداری، قسمتی از آن را خارج کند.
سیگموئیدوسکوپی انعطافپذیر ( Flexible sigmoidoscopy )
بعد از مشاهده علائم سرطان روده و انجام کولونوسکوپی، ممکن است طبق تشخیص پزشک، نیاز به بررسی بیشتر پولیپها باشد و باید از آنها نمونهبرداری شود. در این صورت از سیگموئیدوسکوپی انعطافپذیر، برای بررسی راست روده و سمت چپ روده تحتانی استفاده میشود و میتوان هرگونه بافت غیرمعمول را برای معاینه و بررسی بیشتر خارج کرد.
MRI
یکی از روشهای متداول برای تشخیص انواع تومور در انواع سرطان، اسکن MRI بوده و با تصاویر مقطعی از بدن، باعث تشخیص دقیقتر میشود.
سی تی اسکن
سی تی اسکن نیز مانند ام آر آی از روشهای تصویربرداری بوده و همزمان تصویربرداری سه بعدی از چندین اندام انجام میدهد و میتوان برای بررسی روده از این روش استفاده کرد.
با توجه به علائم سرطان روده، استفاده از انواع روشهای تشخیص سرطان روده باید با نظر پزشک متخصص و تشخیص او انجام شود.
سخن آخر
در این مقاله سعی داشتیم به بررسی علائم سرطان روده بپردازیم. در سرطان روده نیز مانند دیگر سرطانها، تشخیص زودهنگام با شناخت علائم آن، تاثیر چشمگیری در روند درمان سرطان خواهد داشت. در نظر داشته باشید که آزمایشهای غربالگری، به ویژه در افراد بالای 50 سال اهمیت زیادی دارد. چرا که این احتمال وجود دارد که سرطان در بدن برخی افراد پیشروی کرده باشد، اما علائم قابل شناسایی که بتوان آن را جزء علائم سرطان روده محسوب کرد، نداشته و ممکن است خطرآفرین باشد. از این که با ما تا پایان این مقاله همراه بودید متشکریم.