
14 غذایی که نباید به کودک زیر یک سال بدهید
کودکان یک ساله برای انرژی، رشد و تغذیه مناسب به حدود 1000-1400 کالری در روز (به صورت 3 وعده غذایی و 2 میانوعده) نیاز دارند. بیشتر کودکانی که از شیر مادر تغذیه میکنند ممکن است کمی کمتر از کسانی که قبلاً از شیر گرفته شدهاند، غذا بخورند. آنها به زودی علاقه خود را به امتحان غذاهای جدید نشان میدهند و طبیعی است که بخواهیم آنها را با انواع غذاها آشنا کنیم. البته فکر نکنید که کودکان نوپا همیشه به یک شکل غذا میخورند بلکه عادتهای غذایی آنها از روزی به روز دیگر متفاوت و غیرقابل پیش بینی است. برای مثال کودک نوپا شما ممکن است:
- همه چیز را هنگام صبحانه بخورد و بقیه روز را چیزی نخورد.
- فقط برای چند روز یک نوع غذا را بخورد و بعد دیگر آن را دوست نداشته باشد.
- یک روز 1000 کالری مورد نیاز را بخورد و روزهای دیگر کالری کمتر یا بیشتری مصرف کند.

14 غذای ممنوعه برای کودکان زیر یک سال
همه غذاها برای کودک شما بیخطر نیستند. انتخاب غذاهای مناسب برای کودکان یک ساله میتواند به آنها کمک کند تا طعمهای جدید را تجربه کرده و وعده غذایی را به عنوان یک سرگرمی ببینند. در اینجا لیستی از غذاهایی وجود دارد که نباید به کودک خود در اولین سال رشد بدهید.
- عسل: کودکان زیر یک سال به هیچ عنوان نباید عسل بخورند. عسل برای نوزادان مضر است چون کلستریدیوم بوتولینوم تولید میکند. کلستریدیوم بوتولینوم نوعی سم ترشح میکند که میتواند باعث ضعف عضلانی، مکیدن ضعیف، یبوست و فلج اطفال شود. مسیر روده نوزاد آنقدر قوی نیست که بتواند با این سموم مقابله کند.
- شیر گاو: تا اولین سال تولد، بهتر است کودک از شیر مادر یا شیر خشک تغذیه کند. کودک زیر یک سال نمیتواند آنزیمها و پروتئینهای شیر گاو را هضم کند و بعضی از مواد معدنی آن میتواند به کلیههای کودک شما آسیب برساند. برخلاف شیر مادر یا شیر خشک، شیر گاو تمام مواد مغذی مناسب برای نوزاد در حال رشد را تأمین نمیکند.
- تخممرغ: برای جلوگیری از واکنش آلرژیک، محصولات تخممرغ را به کودک زیر یک سال خود ندهید. پروتئینهای موجود در زرده تخممرغ به ندرت باعث واکنش آلرژیک میشوند، در حالی که پروتئینهای موجود در سفیده تخممرغ بیشتر باعث واکنش آلرژیک میشوند.
- مرکبات: مرکبات دارای ویتامین سی (C) هستند که اسید زیادی دارند. این اسید میتواند باعث درد شکم یا رفلاکس معده کودک شود.
- غذاهای دریایی: ممکن است کودک شما به غذاهای دریایی آلرژی داشته باشد؛ پس قبل از تغذیه کودک با پزشک متخصص اطفال صحبت کنید.
- غذاهای فرآوریشده: غذاهای فرآوریشده راهحل خوبی برای مادران پرمشغله هستند، اما باید بدانید که این غذاها دارای مواد نگهدارنده هستند تا ماندگاری بالایی داشته باشند.
- غذاهای آلرژیزا: غذاهای آلرژیزا زمانی مشخص میشوند که کودک نوپا شما آن را مصرف کرده باشد. به همین دلیل هنگام اضافه کردن هر نوع غذایی به رژیم غذایی کودک خود، مراقب باشید. مراقب غذاهایی که در خانواده شما سابقه آلرژی دارند، باشید. حداقل تا یک سالگی کودک آن را وارد رژیم غذایی او نکنید و بعد با یک پزشک متخصص اطفال مشورت کنید.
- تکههای بزرگ غذا: توصیه میشود تا قبل از 6 ماهگی، فقط به کودک شیر مادر یا شیر خشک بدهید. زمانی که میخواهید مواد جامد را وارد رژیم غذایی کودک خود کنید، برای او لقمههایی به اندازه یک نخود درست کنید. سبزیجات را برای او آبپز کنید تا نرم شوند.
- غذاهای نرم: غذاهای نرم مانند ژله میتواند در گلوی کودک نوپا شما گیر کرده و باعث خفگی او شود پس بهتر است به کودک خود آنها را ندهید.
- غذاهای کوچک و سخت: غذاهایی مانند آجیل، انگور، آبنبات، میوههای خشک ممکن است باعث خفگی کودک نوپا شوند.
- نمک: بیشتر مادران میخواهند بدانند که آیا میتوانند به غذای کودک خود نمک اضافه کنند یا نه. چون معتقدند که هیچکس نمیتواند غذای بدون نمک بخورد. واقعیت این است که کودکان به نمک نیاز ندارند. نمک زیاد در غذای کودک میتواند به کلیههای او آسیب برساند. رژیم غذایی با نمک بالا برای کودک نوپا شما میتواند باعث بیماری فشار خون بالا، پوکی استخوان و بیماری تنفسی در بزرگسالی شود.
- شکر: شکر برای کودکان در هر سنی مضر است اما برای کودکان زیر یک سال بسیار خطرناک است. شکر سیستم ایمنی بدن نوزاد را سرکوب کرده و او را مستعد بیماریهایی مانند چاقی، دیابت و بیماریهای قلبی میکند.
- چای و قهوه: تنها نوشیدنی که کودک نوپا شما باید تا قبل از یک سالگی مصرف کند، شیر مادر و بعد آب است. نوشیدنیهای دارای کافئین (به خصوص چای و قهوه) نباید به کودکان زیر یک سال داده شود. قهوه باعث تحریک شکم شده و چای از جذب آهن جلوگیری میکند.
- گندم: به دلیل وجود مواد حساسیتزا در گندم، بهتر است صبر کنید سن او به 3 سالگی برسد و بعد آن را در رژیم غذایی او قرار دهید. اگر با پزشک متخصص اطفال مشورت کردید و مطمئن شدید که کودک شما به گندم و جو آلرژی ندارد، میتوانید آن را در 8-9 ماهگی وارد رژیم غذایی کودک خود کنید.
سخن پایانی
کودکان یک ساله برای انرژی، رشد و تغذیه مناسب به حدود 1000-1400 کالری در روز نیاز دارند. والدین نمیتوانند هر نوع غذایی را وارد رژیم غذایی کودک نوپای خود کنند. مواد غذایی مضر عبارتند از: گندم، شیرگاو، عسل، غذاهای فرآوریشده، نمک، شکر و نوشیدنیهای کافئیندار. بهتر است والدین قبل از هر اقدامی با پزشک متخصص اطفال خود مشورت کنند.
منابع