
واکسن گارداسیل: واکسنی در برابر ویروس (HPV)
ویروس پاپیلومای (HPV)، یکی از شایعترین ویروسهای دستگاه تناسلی بوده که از طریق تماس مستقیم پوست به پوست در طی فعالیت جنسی از فردی به فرد دیگر منتقل میشود. این ویروس بیشتر در اواخر نوجوانی و اوایل 20 سالگی مشاهده میشود. حدود 40 نوع ویروس (HPV) تناسلی وجود دارد که میتواند ناحیه تناسلی مردان و زنان را آلوده کند. بیشتر آنها علائمی نداشته و خود به خود از بین میروند اما بعضی از آنها میتوانند باعث موارد زیر شوند:
- سرطان دهانه رحم، سرطان واژن، سرطان ولو (ناحیه اطراف دهانه واژن)، سرطان مقعد، سرطان آلت تناسلی.
- زگیل تناسلی که خطری نداشته اما میتواند باعث استرس عاطفی شود. درمان زگیل تناسلی، بسیار ناخوشایند است.
واکسن ویروس پاپیلومای (HPV) معروف به گارداسیل، یک واکسن ایمن و مؤثر بوده که میتواند از کودکان و بزرگسالان در برابر بیماریهای مربوط به این نوع ویروس (سرطان و زگیل تناسلی) محافظت کند.
واکسن گارداسیل چیست؟
انواع مختلفی از ویروس پاپیلومای (HPV) وجود دارد که از راه تماس جنسی انتقال پیدا میکند و بیشتر باعث سرطان دهانه رحم میشود. واکسن گارداسیل یک واکسن ویروس(HPV) است که قبل از قرار گرفتن یک دختر در معرض ویروس پاپیلومای (HPV)، برای او تجویز میشود تا از ابتلای او به سرطان دهانه رحم جلوگیری کند. این واکسن توسط سازمان غذا و داروی آمریکا تأیید شده و باعث جلوگیری از سرطان رحم، واژن و ولو (ناحیه اطراف دهانه واژن) در زنان و جلوگیری از زگیل تناسلی و سرطان مقعد در زنان و مردان میشود.

مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC) توصیه میکنند که دختران و پسران در سن 11-12 سال باید 3 دوز از این واکسن را با فاصله 6 ماه و دختران و پسران 9-10 سال هم بهتر است فقط 2 دوز از این واکسن را دریافت کنند.
اگر دختران و زنان 13-26 سال این واکسن را دریافت نکردهاند، باید 3 دوز از این واکسن را تزریق کنند.
عوارض جانبی واکسن گارداسیل چیست؟
عوارض واکسن گارداسیل خیلی خفیف بوده و بیشترین عوارض آن عبارتند از:
- درد
- تورم
- درد عضلات و مفصل
- قرمزی محل تزریق
- حالت تهوع یا استفراغ
- سرگیجه و غش
آیا واکسن گارداسیل ایمن است؟
واکسن گارداسیل روی هزاران نفر در سرتاسر جهان مورد آزمایش و مطالعه قرار گرفته و از سازمان غذا و دارو (FDA) و سازمان کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC) مجوز ایمنی دریافت کرده است پس این واکسن ایمن بوده و در حال حاضر در سراسر جهان استفاده میشود.
واکسن گارداسیل چه زمانی باید تزریق شود؟

زمان تزریق واکسن گارداسیل برای دختران و پسران سنین 11-12 سال توصیه شده است. بهتر است دختران و پسران قبل از رابطه جنسی این واکسن را تزریق کرده باشند زیرا اگر فرد به ویروس پاپیلومای (HPV) مبتلا شود، تزریق واکسن تأثیری ندارد. پاسخ بدن به این واکسن در سنین پایین بهتر از بزرگسالی است.
چه کسانی نباید واکسن گارداسیل را تزریق کنند؟
واکسن گارداسیل برای زنان باردار یا افراد مبتلا به بیماری ویروس پاپیلومای (HPV) توصیه نمیشود. اگر به مخمر یا لاتکس آلرژی دارید، قبل از تزریق واکسن با پزشک خود صحبت کنید. اگر به دوز قبلی واکسن آلرژی شدید داشتید، نباید واکسن دوزهای بعدی را بزنید.
اگر کسی قبل از واکسن گارداسیل رابطه جنسی داشته باشد، واکسن برای او تأثیری دارد؟
اگر قبل از تزریق واکسن رابطه جنسی داشته باشید یا حتی به بیماری ویروس پاپیلومای (HPV) مبتلا شده باشید، میتوانید واکسن بزنید چون این واکسن از ابتلای شما به انواع دیگر ویروس پاپیلومای (HPV) جلوگیری میکند. واکسن گارداسیل نمیتواند بیماری ویروس پاپیلومای (HPV) شما را درمان کند بلکه فقط باعث محافظت شما در برابر انواع آن میشود.
آیا دختران و زنان باید قبل از تزریق واکسن گارداسیل آزمایش پاپ یا تست غربالگری سرطان دهانه رحم را انجام دهند؟
دختران قبل از تزریق واکسن گارداسیل نیازی به آزمایش پاپ یا تست غربالگری ندارند اما مهم است که زنان قبل از تزریق حتماً این آزمایش را انجام دهند چون واکسن گارداسیل از زنان در برابر انواع مختلف سرطان دهانه رحم محافظت نمیکند.
آیا زنان و دخترانی که واکسینه شدهاند، به غربالگری سرطان دهانه رحم نیاز دارند؟
زنان واکسینه شده هنوز هم به غربالگری منظم سرطان دهانه رحم نیاز دارند چون این واکسن از زنان در برابر انواع ویروس پاپیلومای (HPV) که باعث سرطان دهانه رحم میشوند، محافظت نمیکند. زنانی که قبل از تزریق واکسن رابطه جنسی داشتهاند یا به بیماری ویروس پاپیلومای (HPV) مبتلا شدهاند، ممکن است از تمام مزایای این واکسن بهرهمند نشوند.
راههای جلوگیری از ابتلا به بیماری ویروس پاپیلومای (HPV) چیست؟
به طور کلی بهترین راه جلوگیری از ابتلا به ویروس پاپیلومای (HPV)، واکسیناسیون است. البته روشهای دیگری هم وجود دارد که عبارتند از:
- در حین رابطه جنسی، از کاندوم استفاده کنید. کاندوم یا راههای حفاظتی دیگر مانع ابتلا یا انتقال بیماری ویروس پاپیلومای (HPV) میشود.
- غربالگری منظم دهانه رحم برای زنان، خطر ابتلا به بیماری ویروس پاپیلومای (HPV) را کاهش میدهد. با استفاده از تست پاپ، میتوان تغییرات غیرطبیعی سلولها را در زنان 21-65 ساله مشاهده کرد.
- رژیم غذایی مناسب داشته باشید. مطالعات نشان میدهند که کمبود اسیدفولیک در زنان باعث افزایش خطر ابتلا به بیماری ویروس پاپیلومای (HPV) میشود.
چگونه افراد به ویروس پاپیلومای (HPV) مبتلا میشوند؟
هر کسی که رابطه جنسی پوست به پوست داشته باشد، در معرض خطر ابتلا به بیماری ویروس پاپیلومای (HPV) است. عوامل دیگری که ممکن است باعث ابتلا فرد به این نوع ویروس شود عبارتند از:
- رابطه جنسی دهان، واژن و مقعد بدون محافظت
- افزایش تعداد شرکای جنسی
- سیستم ایمنی ضعیف بدن
- داشتن شریک جنسی مبتلا به ویروس پاپیلومای (HPV)
- استفاده از داروهای ضد بارداری
- استفاده از محصولات تنباکو
بیماری ویروس پاپیلومای (HPV) در مردان به چه شکل ظاهر میشود؟
بسیاری از مردانی که به بیماری ویروس پاپیلومای (HPV) مبتلا میشوند، هیچ علائمی ندارند اما در بعضی از آنها ممکن است این ویروس به صورت زگیل تناسلی که به شکل وجود ضایعاتی در آلت تناسلی، بیضهها یا مقعد است، ظاهر شود. البته در مواردی که سیستم ایمنی بدن مرد ضعیف بوده یا رابطه مقعدی داشته باشد، ممکن است این ویروس باعث سرطان آلت تناسلی، سرطان مقعدی شود.
بیماری ویروس پاپیلومای (HPV) در زنان به چه شکل ظاهر میشود؟
تخمین زده میشود که 80 درصد زنان در طول زندگی خود یک بار به ویروس پاپیلومای (HPV) مبتلا شدهاند. بسیاری از زنان هم مانند مردان وقتی به بیماری ویروس پاپیلومای (HPV) مبتلا میشوند، هیچ علائمی ندارند. علائم زگیل تناسلی در زنان میتواند روی آلت تناسلی، داخل واژن، دهانه رحم و اطراف مقعد ظاهر شود. در صورت مشاهده هر گونه برجستگی یا ضایعات در ناحیه تناسلی خود حتماً با پزشک خود صحبت کنید.
بعضی از انواع ویروس پاپیلومای (HPV) در زنان میتوانند باعث سرطان دهانه رحم، سرطان مقعد یا سرطان واژن شوند. غربالگری منظم باعث میشود که هر گونه تغییر در سلولهای دهانه رحم سریعاً تشخیص داده شده و با درمان زودهنگام از سرطان جلوگیری شود.
درمان بیماری ویروس پاپیلومای (HPV)
بیشتر بیماریهای ویروس پاپیلومای (HPV) علائمی نداشته و خود به خود درمان میشوند پس به درمانی نیاز ندارند اما پزشک شما را مجبور میکند که یک سال بعد از عفونت، آزمایش عفونت ویروس پاپیلومای (HPV) را انجام دهید تا بفهمید آیا عفونت ادامه دارد یا خیر.
زگیلهای تناسلی را میتوان با دارو، سوزاندن با جریان الکتریکی یا یخ زدگی با نیتروژن مایع درمان کرد. البته این درمانها خود ویروس را از بین نمیبرند پس ممکن است زگیل تناسلی دوباره برگردد.
سلولهای سرطانی ناشی از ویروس پاپیلومای (HPV) رامیتوان با شیمی درمانی، پرتو درمانی یا جراحی درمان کرد.
در حال حاضر هیچ روش درمانی طبیعی برای ویروس پاپیلومای (HPV) وجود ندارد.
نتیجهگیری
ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) از راه رابطه جنسی پوست به پوست منتقل شده و باعث زگیل تناسلی و انواع سرطانهای دهانه رحم، واژن، ولو (ناحیه اطراف دهانه واژن) و مقعد میشود. واکسن گارداسیل باعث جلوگیری از بیماری ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) میشود. سازمان بهداشت جهانی با توجه به سن افراد، تزریق 2-3 دوز از این واکسن را تجویز کرده و توصیه میکند که دختران در سنین 9-13 سالگی حتماً این واکسن را دریافت کنند. این واکسن ممکن است باعث درد، تورم یا قرمزی پوست شود که خیلی زود از بین میرود. در حال حاضر هیچ روش درمانی طبیعی برای ویروس پاپیلومای (HPV) وجود ندارد در نتیجه بهتر است با رابطه جنسی محافظت شده، واکسیناسیون، تستهای غربالگری و رژیم غذایی مناسب از ابتلا به این ویروس جلوگیری کرد.