
تغذیه در سرطان و اهمیت آن
تغذیه یکی از موارد مهمی است که باید در طول درمان سرطان مورد توجه قرار گیرد. خوردن غذاهای سالم در زمانهای قبل، حین و پس از درمان میتواند به شما کمک کند تا احساس بهتری داشته باشید و قویتر بمانید؛ اما سرطان و درمان آن گاهی اوقات میتواند مشکلاتی را ایجاد کند که غذا خوردن را سخت میکند. با وجود این که همه افراد مبتلا به سرطان، عوارض جانبی مربوط به تغذیه را ندارند، اما تغذیه در سرطان از اهمیت بالایی برخوردار است و این اطلاعات در صورت بروز و زمان بروز آنها میتواند به فرد مبتلا به سرطان، کمک بسیاری کند.
راهنمای تغذیه در طول درمان سرطان
در اینجا تعدادی از توصیههای عمومی تغذیه در سرطان، برای بیماران تحت درمان سرطان، آمده است. (اگر چه مراجعه به متخصص تغذیه برای دریافت مشاورههای تغذیه در سرطان، امری بسیار ضروریست)
حفظ تعادل وزن
حفظ تعادل وزن بیمار در طی درمان سرطان اهمیت دارد. در واقع برای بسیاری از بیماران، این بدان معناست که با دریافت کالری کافی در روز از کاهش وزن جلوگیری کنند. برای افرادی که اضافه وزن دارند، کاهش وزن امری بسیار حیاتی و مهم است. قدم بعدی، پیگیری از طریق پزشک معالج، برای حفظ تعادل وزن است؛ البته کاهش وزن نیز باید تحت نظر و براساس برنامهریزی کارشناس تغذیه باشد. متخصص میتواند با ارائه راهکارها، از وزن ایدهآل بیمار محافظت کند.
مصرف بیشتر مواد مغذی
مواد مغذی و ضروری را بیشتر استفاده کنید. مواد غذایی مانند پروتئین، کربوهیدرات، چربی و آب. بهرهمندی از توصیههای یک متخصص تغذیه در سرطان به افراد مبتلا به این بیماری کمک میکند تا مواد مغذی ضروری مانند پروتئینها، ویتامینها و مواد معدنی را دریافت کنند.
داشتن فعالیت و تحرک کافی
تا آنجا که میتوانید فعال باشید و تحرک داشته باشید. به عنوان مثال، پیادهروی روزانه داشته باشید. اگر بیش از حد بنشینید یا بخوابید، ممکن است توده عضلانی خود را از دست داده و چربی بدن شما افزایش یابد؛ حتی اگر در حال افزایش وزن نباشید.
انتخاب متخصص تغذیه در سرطان
برای دریافت مشاوره تغذیه در سرطان، مراجعه به یک متخصص تغذیه واجد شرایط بسیار مهم است. این به معنای یک متخصص تغذیه رژیم درمانیRD) ) یا یک متخصص تغذیه (RDN) ثبت شده است. در این زمینه، از پزشک خود برای انتخاب متخصص تغذیه کمک بخواهید. همچنین میتوانید از طریق انجمن تغذیه سالم و رژیم درمانی، متخصص تغذیه در سرطان را پیدا کنید.
متخصصان تغذیه میتوانند به شما در ایجاد رژیم غذایی مطابق با نیازهای تغذیهای خاص شما کمک کنند. توصیههای آنها ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- تجویز مکمل برای جبران کمبود ویتامینها یا مواد معدنی (اگربه اندازه کافی دریافت نمیکنید را به صورت مکمل برای شما تجویز کنند.)
- تجویز مکملهای غذایی مایع و تنقلات برای افزایش قوای بدنی
عوارض جانبی و تغذیه در سرطان
درمان سرطان بیشتر با عوارض جانبی مانند اسهال، حالت تهوع و زخمهای دهانی همراه میشود. این عوارض جانبی ممکن است خوردن یا نوشیدن را دشوار کنند. در نتیجه تغذیه در سرطان بسیار مهم است و افراد مبتلا به سرطان، بایستی نکات زیر را رعایت کنند تا به تغذیه مورد نیاز خود کمک کنند.
مصرف مایعات به اندازه کافی
اگر آب برای شما مزه ناخوشایندی دارد، مایعات بیشتری را از طریق غذاها و نوشیدنیهای دیگر مصرف کنید. به عنوان مثال، سوپ یا هندوانه بخورید و یا چای، شیر یا جایگزینهای شیر بنوشید. همچنین میتوانید لیوان آب خود را با افزودن کمی آب میوه طعم دار کنید.
طعم دار کردن غذاها
اگر غذا طعم ملایمی دارد، سعی کنید آن را با ادویهها خوش طعم کنید. به عنوان مثال، سعی کنید از لیمو، سیر، شوید و رزماری استفاده کنید. اگر دهان شما زخم است، ممکن است لازم باشد تا زمان بهبودی، غذاهای غیراسیدی و بدون تندی انتخاب کنید.
افزایش تعداد وعدههای غذایی
شما میتوانید در طول روز به جای 3 وعده غذایی کامل، 6 وعده غذایی کوچک بخورید. البته مطمئن شوید که با این وعدههای غذایی کوچک، کالری مورد نیاز بدن شما تامین میشود.
دریافت کافی پروتئین
اگر گوشت دیگر برای شما جذابیت ندارد، پروتئین را از غذاهای دیگر دریافت کنید. برای مثال، ماهی، تخم مرغ، پنیر، لوبیا، آجیل، توفو، یا اسموتیها یا شیکهای پر پروتئین را امتحان کنید.
تغییر مزه دهان
اگر در دهان خود طعم فلزی دارید، نعناع استفاده کنید، آدامس بجوید یا مرکبات تازه را امتحان کنید. از ظروف پلاستیکی استفاده کنید و در قابلمهها و ماهیتابههای غیرفلزی غذا بپزید. همچنین سعی کنید قبل از غذا مسواک بزنید یا دهان خود را بشویید.
خوردن غذاهای نرم
اگر در دهان خود زخم دارید یا به عفونت لثه مبتلا هستید، از مخلوط کن یا غذاساز استفاده کنید تا بافت سبزیجات و گوشتها یکدست شوند. برای صافی بیشتر و کالری بیشتر، کره، سسهای ملایم، آب میوه یا خامه به ظرف غذایتان اضافه کنید. آب میوه بخورید یا اسموتی درست کنید چراکه رطوبت اضافی میتواند به تسکین درد دهان کمک کند.
برخی از عوارض جانبی، بیشتر با دارو درمان می شوند. اگر عوارض جانبی شما بر آبرسانی و تغذیه شما تاثیر میگذارد، با توجه به این که تغدیه در سرطان و بهبود آن، از اهمیت بالایی برخوردار است با تیم مراقبتهای بهداشتی یا متخصص تغذیه خود صحبت کنید.
مصرف مکملهای غذایی در تغذیه در سرطان
مکملهای غذایی با دوز پایین مانند مولتی ویتامینها، ممکن است برای افراد مبتلا به سرطان که قادر به دریافت تمام مواد مغذی خود از طریق غذا نیستند، مفید باشند. درواقع مولتی ویتامینها محصولات رژیمی هستند که حاوی بیشتر ویتامینها، مواد معدنی و عناصر کمیاب مورد نیاز روزانه میباشند. آنها همچنین ممکن است حاوی برخی مواد معدنی مانند کلسیم، منیزیم یا آهن باشند. آنها معمولا از طریق دهان به صورت قرص، کپسول، مایع و یا به صورت پودر مصرف میشوند. دوزهای زیاد مکملهای غذایی خاص میتواند مضر باشد؛ بنابراین قبل از مصرف مکملها با پزشک خود و یا متخصص تغذیه مشورت کنید.
در مورد مکملهای غذایی سوالات زیر را از متخصص تغذیه بپرسید:
مصرف این مکمل غذایی چه مزایایی دارد؟
عوارض جانبی احتمالی چیست؟
آیا مصرف آن خطراتی دارد؟
آیا مصرف مکملهای غذایی میتواند در درمان سرطان من اختلال ایجاد کند؟
چقدر باید بخورم و برای چه مدت؟
از کجا میتوانم درباره مکملهای غذایی بیشتر بدانم؟
ایمنی مواد غذایی در تغذیه در سرطان
تغذیه در درمان سرطان بسیار مهم است، افرادی که در دوره درمان سرطان هستند باید از ایمنی مواد غذایی خود آگاه باشند. برخی از درمانها ممکن است سیستم ایمنی بدن را ضعیف کرده و این میتواند خطر ابتلا به انواع عفونت را افزایش دهد. عفونت ناشی از غذا زمانی اتفاق میافتد که باکتریهای مضر، ویروسها یا قارچها مواد غذایی را آلوده کرده و شما را بیمار کنند.
در اینجا نکات اساسی ایمنی غذا برای کاهش خطر عفونت عنوان شده است:
- دستهای خود را قبل و در حین کار و آمادهسازی غذا بشویید.
- قبل از خوردن سبزیجات و میوهها آنها را کاملا بشویید.
- مواد غذایی را با ایمنی کامل حمل و ذخیره کنید.
- از تختهای جداگانه برای گوشت و سبزیجات استفاده کنید.
- گوشت و ماهی را در قفسه پایینی یخچال نگهداری کنید.
- تمام غذاها را بلافاصله بعد از سرو کردن در یخچال قرار دهید.
- غذاهای کاملا پخته بخورید. به عنوان مثال، تخم مرغهایی که به طور کامل آبپز و یا سرخ نشدهاند نخورید و ماهی خام یا صدف مصرف نکنید.
- ز خوردن و نوشیدن غذاهای غیرپاستوریزه خودداری کنید. نوشیدنیهایی مانند شربت غیر پاستوریزه، شیر خام، آبمیوهها و غذاهایی مانند پنیرهای تهیه شده از شیر غیر پاستوریزه از جمله این نوشیدنیها هستند.
- مطمئن باشید که تاریخ مصرف مواد غذایی خریداری شده نگذشته باشد و دستورالعملهای مربوط به نگهداری مناسب را دنبال کنید.
و در پایان
در این مقاله، چند نمونه از انواع رژیمها و مواد غذایی ویژه تغذیه در سرطان را در طول درمان این بیماری بررسی کردیم. همچنین راهکارهای جالب و موثر در زمینه کنترل ایمنی بدن از طریق انتخاب یک متخصص تغذیه ارزیابی شد. حال با دید بازتر و اطلاعات بیشتری در طول درمان سرطان، از مواد غذایی و رژیم غذایی مناسب استفاده خواهیم کرد.