
۷ نکته طلایی برای پیشگیری از سرطان
پیشگیری از سرطان مبحثی است که در سالهای اخیر بسیار مورد توجه قرار گرفته و احتمالاً گزارشهای ضد و نقیضی درباره آن شنیدهاید. با این حال کاملاً پذیرفته شده است که احتمال ابتلا به سرطان تحت تأثیر انتخاب شیوه زندگیتان قرار میگیرد. بنابراین اگر علاقهمند به پیشگیری از سرطان هستید، مطمئن باشید که تغییر ساده سبک زندگی میتواند تفاوت زیادی را ایجاد کند. میتوان گفت که پیشگیری، مقرون به صرفهترین استراتژی بلند مدت برای کنترل سرطان است. در ادامه ۷ روش کلی برای پیشگیری از انواع سرطان بیان شده است:
- سیگار را برای همیشه ترک کنید
در سراسر جهان مصرف دخانیات بزرگترین عامل خطر قابل پیشگیری برای مرگ و میر ناشی از سرطان است. دود تنباکو بیش از ۷۰۰۰ ماده شیمیایی دارد که در این میان حداقل ۲۵۰ ماده مضر و بیش از ۵۰ عامل سرطان شناخته شده است.
استفاده از هر نوع تنباکو شامل انواع سیگار، قلیان و پیپ شما را در معرض ابتلا به سرطان قرار میدهد. سیگار کشیدن با انواع مختلف سرطان مرتبط است- از جمله سرطان ریه، دهان، گلو، حنجره، لوزالمعده، مثانه، دهانه رحم و کلیه. جویدن تنباکو با سرطان حفره دهان و پانکراس ارتباط دارد. حتی اگر از دخانیات استفاده نمیکنید، قرار گرفتن در معرض دود سیگار ممکن است خطر ابتلا به سرطان ریه را در شما افزایش دهد.
پرهیز از دخانیات- یا تصمیم به ترک مصرف – بخشی مهمی در جلوگیری از سرطان است. اگر در ترک سیگار نیاز به کمک دارید، در مورد محصولات ترک سیگار و سایر راهکارها از پزشک خود سؤال کنید.
- رژیم غذایی سالم داشته باشید
اصلاح رژیم غذایی یکی دیگر از رویکردهای مهم در پیشگیری از سرطان است. اگرچه انتخابهای سالم در فروشگاههای مواد غذایی و غذا نمیتوانند پیشگیری از سرطان را تضمین کنند، ممکن است خطر ابتلای شما را به سرطان کاهش دهند. موارد زیر در پیشگیری از سرطان می توانند مؤثر واقع شوند که در ادامه به آنها میپردازیم:
- میوه و سبزیجات زیاد بخورید
رژیمهای غذایی حاوی میوهها و سبزیجات ممکن است اثر محافظتی مستقیمی در برابر بسیاری از سرطانها داشته باشند. رژیم خود را بر روی میوهها، سبزیجات و سایر مواد غذایی از منابع گیاهی – مانند غلات کامل و حبوبات- قرار دهید.
- از چاقی اجتناب کنید
بین اضافه وزن و چاقی با بسیاری از انواع سرطان مانند مری، روده بزرگ، پستان، آندومتر و کلیه ارتباط وجود دارد. با انتخاب غذاهای کم کالری، از جمله قندهای تصفیه شده و چربی از منابع حیوانی، سعی کنید لاغر بمانید.
- بهتر است که الکل مصرف نکنید
خطر ابتلا به انواع مختلف سرطان- از جمله سرطان پستان، روده بزرگ، ریه، کلیه و کبد- با مصرف الکل و مدت زمانی که در حال مصرف هستید، افزایش مییابد.
- گوشت های فرآوری شده را محدود کنید
براساس گزارشی از آژانس سرطان سازمان بهداشت جهانی، خوردن مقادیر زیاد گوشتهای فرآوری شده میتواند خطر ابتلا به انواع خاصی از سرطان را کمی افزایش دهد. سعی کنید چربیهای سالم مانند روغن زیتون را به جای کره، و ماهی را به جای گوشت قرمز انتخاب نمایید.
- از پوستتان در برابر آفتاب مراقبت کنید
سرطان پوست یکی از رایجترین انواع سرطان و همچنین یکی از قابل پیشگیریترین است. بارعایت نکاتی که در ادامه بیان شده است سعی کنید تا از پوستتان در برابر نور خورشید محافظت کنید.
- از قرار گرفتن در آفتاب نیم روز خودداری کنید. معمولاً بین ساعت ۱۰ صبح تا ۴ بعد از ظهر شدیدترین اشعه خورشید وجود دارد. در این بازه زمانی سعی کنید در معرض اشعه خورشید قرار نگیرید.
- وقتی در فضای باز هستید، تا آنجا که ممکن است در سایه بمانید. عینک آفتابی و کلاه لبه دار نیز به شما کمک می کنند.
- قسمتهایی از بدنتان را که در معرض آفتاب قرار دارند را بپوشانید.
- کرم ضد آفتاب را فراموش نکنید. از کرم ضد آفتاب با SPF حداقل ۳۰، حتی در روزهای ابری استفاده کنید و هر دو ساعت یک بار آن را تمدید کنید.
- ورزش را فراموش نکنید
از نظر جسمی تحرک داشته باشید. فعالیت بدنی علاوه بر این که به شما کمک میکند وزن خود را کنترل کنید ممکن است خطر ابتلا به سرطان پستان و سرطان روده بزرگ را کاهش دهد. سعی کنید حداقل ۱۵۰ دقیقه در هفته فعالیت هوازی متوسط یا ۷۵ دقیقه در هفته فعالیت هوازی شدید داشته باشید. شما همچنین میتوانید ترکیبی از فعالیت متوسط و شدید را انجام دهید. به عنوان یک هدف کلی، حداقل ۳۰ دقیقه فعالیت بدنی را در برنامه روزانه خود بگنجانید- و اگر میتوانید کارهای بیشتری انجام دهید.
- خود را واکسینه کنید
یکی دیگر از راههای پیشگیری از سرطان شامل محافظت در برابر برخی از عفونتهای ویروسی است. هپاتیت B میتواند خطر ابتلا به سرطان کبد را افزایش دهد. واکسن هپاتیت B برای بزرگسالانی که در معرض خطر زیاد هستند، توصیه میشود. برای مثال، بزرگسالانی که از نظر جنسی فعال بوده و دارای چند شریک جنسی هستند، افرادی که دارای عفونتهای آمیزشی هستند، افرادی که از داروهای داخل وریدی استفاده میکنند، مردانی که با مردان رابطه جنسی دارند و یا کارگرانی که ممکن است در معرض خون یا مایعات آلوده بدن قرار بگیرند. همچنین ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) ویروسی است که از راه مقاربتی منتقل شده و میتواند منجر به سرطانهای دهانه رحم و سایر سرطانهای دستگاه تناسلی و همچنین سرطان سلول سنگفرشی سر و گردن شود.
- چکاپ دورهای فراموش نشود
چکاپهای منظم و غربالگری انواع مختلفی از سرطانها- مانند سرطان پوست، روده بزرگ، دهانه رحم و پستان- میتواند شانس شما را برای تشخیص سرطان در مراحل اولیه افزایش دهد. از پزشک خود در مورد بهترین برنامه غربالگری سرطان که مناسب شما باشد سوال کنید.
- از رفتارهای پرخطر دوری کنید
یکی دیگر از تاکتیکهای مؤثر در پیشگیری از سرطان، جلوگیری از رفتارهای پرخطر است که می تواند منجر به عفونتهایی شود که به نوبه خود ممکن است خطر سرطان را افزایش دهند. برای مثال، رابطه جنسی ایمن را تمرین کنید. تعداد شرکای جنسی خود را محدود کرده و هنگام داشتن رابطه جنسی از کاندوم استفاده کنید. هرچه در طول زندگی شریک جنسی بیشتری داشته باشید، احتمال ابتلا به عفونت از راه جنسی- مانند HIV یا HPV– بیشتر است. افرادی که HIV یا ایدز دارند بیشتر در معرض خطر سرطان مقعد، کبد و ریه هستند. اچ پی وی اغلب با سرطان دهانه رحم در ارتباط است، اما ممکن است خطر سرطان مقعد، آلت تناسلی مرد، گلو و واژن را نیز افزایش دهد. از سوزن مشترک استفاده نکنید. به اشتراک گذاشتن سوزن با افرادی که از داروهای وریدی استفاده می کنند میتواند منجر به HIV و همچنین هپاتیتهای نوع B و C شود که میتواند خطر سرطان کبد را افزایش دهد. در این زمینه از متخصص کمک بگیرید.
در انتهای این مقاله بایستی خاطر نشان کرد که بسیاری از موارد موجود در ژنها، سبک زندگی و محیط پیرامون ما ممکن است خطر ابتلا به سرطان را افزایش یا کاهش دهند. پیشگیری از سرطان اقدامی است که برای کاهش احتمال ابتلا به سرطان انجام میشود. همان طور که در بالا بیان شد با پیشگیری از سرطان، تعداد موارد جدید سرطان کاهش می یابند. امیدواریم که این امر باعث کاهش سرطان و کاهش مرگ و میر ناشی از سرطان شود.
منبع: