
حساسیتهای فصل بهار و راههای درمان و پیشگیری از آن
در فصل بهار، گلها و درختان شروع به انتشار گرده در هوا میکنند. بعضی از مردم وقتی در معرض این گردهها قرار میگیرند دچار حساسیت میشوند. ممکن است شما هم از آن دسته افرادی باشید که در طول بهار از عطسه و آبریزش بینی، قرمزی و آبریزش چشم رنج میبرید. این حساسیت علاوه بر اذیت و ایجاد استرس، در کارهای روزمرهتان اختلال ایجاد میکند. اما اصلاً نگران نباشید. در این مقاله ما راههای پیشگیری و درمانهای طبیعی و خانگی را به شما آموزش میدهیم تا از حساسیتهای آزاردهنده بهاری در امان بمانید. فقط کافی است با ما همراه باشید.
علت ایجاد آلرژیهای بهاری
علت اصلی ایجاد حساسیت بهاری، گردهای است که در فصل بهار رشد کرده و انتشار مییابد. آلرژی زمانی رخ میدهد که سیستم ایمنی فرد بیش از حد به مادهای مثل گرده گل به عنوان ماده آلرژیزا واکنش نشان میدهد. هنگامی که فرد به آلرژی مبتلا میشود، بدن آنتیبادی تولید میکند که به سلولهای آزادکننده هیستامین منتقل میشود. هیستامین در مقابل ورود مواد حساسیتزا به بدن، باعث تورم در بینی، چشم و ایجاد عطسه میشود. یکی از آلرژیهای معروف بهاری، تب یونجه است.

نقش گرده گل در ایجاد آلرژی بهاری چیست؟
گیاهان گردههای ریز را برای تکثیر تولید کرده که از راههای مختلفی مثل حشرات و باد در هوا منتشر میشوند. البته تغییرات آب و هوا بر میزان آزادشدن گرده گیاهان تأثیر میگذارد. مثلاً روزهای گرم رشد گیاهان و باروری آنها افزایش مییابد ولی روزهای بارانی باعث کاهش گسترش گرده میشود. اما دلیل اصلی بروز علائم آلرژی ناشی از گرده گل در افراد مبتلا به حساسیت “باد” است.
درختان در اوایل بهار شروع به آزادسازی گردههای خود میکنند. طبق اعلام AAFA (بنیاد آسم و آلرژی آمریکا) درختانی که در ایجاد علائم آلرژی نقش بیشتر دارند عبارتاند از: توسکا، گل میناکاری، خاکستر، راش، توس، سرو، نارون، زیتون، بلوط، بید و صنوبر. همچنین چمن با ایجاد گرده میتواند منجر به بروز علائم آلرژی در افراد شود.
علائم آلرژیهای بهاری
نشانههای آلرژیهای فصل بهار عبارت است از:
- چشمهای قرمز و اشکریزش
- عطسه و آبریزش بینی
- خارش چشم، بینی، گوش و دهان
- گرفتگی بینی
- چشمان پفکرده
- احساس خلط ته گلو
- سرفه
- خس خس سینه
- تنفس دشوار
- در موارد نادر کهیر و حساسیت پوستی

پیشگیری از آلرژیهای بهاری
با اقدامات زیر، میتوانید از گردههای آلرژیزای بهاری در خانه و محل کار دور بمانید:
- تعداد گردههای منطقهای که در آن ساکن هستید را بررسی کرده و زمانی که سطح گرده زیاد است حضور خود را در آنجا محدود کنید.
- چمنهای باغچه، باغ و حیاط را کوتاه کنید.
- هنگام چمن زدن و باغبانی از ماسک برای جلوگیری از ورود گرد و غبار استفاده کنید.
- چوبهای مرده و پوسیده را از محل زندگی خود جمعآوری کنید.
- پنجرهها را ببندید و از فیلترهای ضدآلرژی در دستگاههای تهویه مطبوع استفاده کنید.
- موها را روزانه استحمام کنید تا گرده گل از روی موها پاک شود.
- ملحفهها را هفتهای یک بار بشویید.
- لباسها را بعد از بازگشت به خانه تعویض کرده و شستشو دهید.
- در صورت امکان به جای استفاده از فضای باز در خشککن لباسها را خشک کنید.
- قبل از ورود به خانه کفشها را دربیاورید.
- برای جلوگیری از ورود گرده به چشم و مو از کلاه و عینک آفتابی استفاده کنید.
درمان آلرژیهای بهاری
درمانهای مختلفی برای آلرژیهای بهاری وجود دارد که در ادامه به همه آنها خواهیم پرداخت.
درمانهای خانگی آلرژیهای بهاری
شاید تصور کنید درمانهای خانگی و سنتی در برابر حساسیتهای بهار چندان کارآمد نباشد در حالی که این طور نیست. دو راهکار درمانی ساده وجود دارد که میتوانید با انجام مداوم آنها از شر حساسیتهای مزاحم بهار راحت شوید که عبارت است از:
استنشاق بخار: استفاده مکرر از بخار مجاری بینی را تسکین داده و باز میکند. برای این کار یک کاسه آب جوش روی میز قرار دهید. سپس سر و صورت و کاسه را با حوله بپوشانید و بخارات را نفس بکشید. فقط باید مراقب باشید و از سوختن پوست جلوگیری کنید.
شستشوی نمکی: این روش با نازک کردن مخاط اضافی در مجاری بینی گرفتگی را رفع میکند. همچنین مواد آلرژیزا را از سوراخهای بینی و سینوسها پاک میکند. چندین محلول شستشوی نمکی بدون نسخه پزشک در دسترس قرار دارند.
درمان آلرژیهای بهاری با دارو
علاوه بر درمانهای خانگی، داروهای مؤثر و معتبری موجود است که میتوانید به راحتی آنها را تهیه کنید. این داروها 2 نوع هستند: داروهای بدون نسخه (OTC) و داروهای منوط به تجویز پزشک که به هر دو شکل در دسترس هستند.
آنتیهیستامین: این دارو در تسکین خارش چشم و بینی، آبریزش بینی و عطسه مؤثر است و به شکل قرص، اسپری بینی یا مایع موجود است.
کورتیکواستروییدهای بینی: نوعی اسپری بینی که برای کاهش التهاب کاربرد دارد و مؤثرترین داروی آلرژی و ضدالتهاب بینی از نظر پزشکان است.
ضد احتقانات بینی: به کوچک شدن لایه مخاط مجاری بینی و کاهش گرفتگی کمک میکند. به شکل قرص، مایع، قطره و اسپری بینی موجود است. استفاده طولانیمدت از آن عوارض جانبی ایجاد میکند.
گیرندههای لکوترین: در جلوگیری از عملکرد برخی مواد شیمیایی مؤثر در واکنشهای آلرژیک نقش دارد.
قطره چشم: در درمان آلرژی و تسکین کوتاهمدت قرمزی، خارش و تورم چشم مؤثر است.
اسپری بینی: برای تسکین مجاری خشک بینی یا مخاط غلیظ استفاده میشود. همچنین در کاهش علائم آبریزش بینی و جلوگیری از واکنشهای آلرژیک نقش دارد.

درمان آلرژیهای بهاری با ایمونوتراپی
ایمونوتراپی یک راهحل طولانیمدت با هدف حساسیتزدایی افراد است. پزشکان این درمان را برای معالجه افراد دارای عوارض جانبی یا افرادی که از دارو بهره کمی میبرند تجویز میکنند. ایمونوتراپی دو نوع است:
تزریق: در این روش مواد آلرژیزا به مدت 3 تا 5 سال به بیمار تزریق میشود و در برابر ماده حساسیتزا مقاومت ایجاد میکند.
قرصهای زیرزبانی: این درمان برای انواع خاصی از آلرژی به کار میرود. بیمار از ماههای قبل از بهار شروع کرده و هر روز یک قرص زیرزبانی را استفاده میکند. این درمان تا 3 سال طول میکشد.
درمان آلرژیهای بهاری با طب سوزنی
در این روش سوزنهای نازک در قسمتهای خاصی از بدن برای اهداف درمانی قرار داده میشود. این درمان حساسیت بینی را کاهش داده و کیفیت زندگی را در افراد مبتلا بهبود میبخشد.
سخن پایانی
طبق آن چه تا اینجا بررسی کردیم، خوشبختانه درمانهای خانگی در تسکین علائم آلرژیهای بهاری مؤثر هستند. همچنین این حساسیتها به داروهای مختص واکنشهای آلرژیک نیز به خوبی پاسخ میدهند. پس در صورت ابتلا به هر گونه حساسیت بهاری خیالتان راحت باشد زیرا با سادهترین تکنیکهای درمانی میتوانید از پس آن بربیایید. فقط زمانی که علائم غیرقابل کنترل شود و بر کیفیت زندگی شما تأثیر بگذارد لازم است حتماً با یک پزشک مشورت کنید.
منبع