
علائم سرطان رحم و راههای درمان آن
یکی از انواع سرطان که ممکن است هر خانمی به آن مبتلا شود، سرطان رحم است؛ البته که راههای مختلفی هم برای درمان آن وجود دارد، ولی به طور دقیق نمیتوانیم بگوییم کدام روش کمخطر و بهتر است؛ چون راه درمان هر بیمار به شرایط فردی هر شخص بستگی دارد. اگر سرطان رحم به موقع تشخیص داده شود با یک عمل جراحی میتوان تا حدودی از شر آن خلاص شد. پس برای این که بتوانید زودتر از وجودش باخبر شوید، لازم است که بیشتر با علائم سرطان رحم، علت و راههای تشخیص آن آشنا شوید. در این مقاله علاوه بر این موارد، روشهای درمانی سرطان رحم را نیز بررسی میکنیم. پس با ما همراه باشید.
سرطان رحم چیست؟
سرطان رحم زمانی اتفاق میافتد که سلولهای غیرطبیعی در رحم به طور غیرقابل کنترلی شروع به رشد میکنند. دو نوع سرطان رحم وجود دارد: سرطان آندومتر که از پوشش داخلی رحم (آندومتر) شروع میشود و سارکوم رحم که در بافت عضلانی (میومتر) به وجود میآید و شکل نادرتر سرطان رحم است. معمولا سرطان رحم را به عنوان سرطان آندومتر میشناسند؛ چون این نوع شایعترین شکل آن است.
علائم سرطان رحم را بشناسید
یکی از شایعترین علائم سرطان رحم، خونریزی غیرعادی واژینال است، مخصوصا بعد از یائسگی. علائم سرطان رحم که رایج هستند شامل موارد زیر است:
- پریودهای سنگینتر از حد معمول یا ایجاد تغییراتی در آن
- خونریزی واژینال بین پریودها
- پریودهایی که بدون وقفه ادامه پیدا میکنند
چند علائم سرطان رحم که خیلی شایع نیستد، عبارتند از:
- ترشح آبکی که ممکن است بوی نامطبوعی داشته باشد
- کاهش وزن بدون دلیل
- مشکل در ادرار کردن یا تغییر در عادت روده
- درد در ناحیه شکم
اگر با یکی از مواردی که گفته شد روبرو شدید، صرفا از علائم سرطان رحم نیست، ولی بهتر است که به پزشک مراجعه کنید تا نگرانیتان برطرف شود.
دلایل ابتلا به سرطان رحم
بعضی از عواملی که میتوانند ریسک ابتلا به سرطان رحم را بیشتر کنند عبارتند از:
- یائسگی (بعد از سن 55 سالگی)
- ضخیم شدن پوشش دیواره رحم (هیپرپلازی آندومتر)
- عدم تجربه بچهدار شدن
- شروع زودرس قاعدگی (قبل از 12 سالگی)
- داشتن فشار خون بالا یا دیابت
- اضافه وزن
- داشتن سابقه خانوادگی سرطان تخمدان، رحم یا روده
- داشتن یک بیماری ژنتیکی مثل سندرم کاودن یا سندرم لینچ
- داشتن سابقه تومورهای تخمدان یا سندرم تخمدان پلیکیستیک
- استفاده از درمان جایگزینی هورمون فقط با استروژن یا درمان ناباروری
- داشتن سابقه پرتودرمانی لگن
- مصرف تاموکسیفن برای درمان سرطان سینه (البته مزایای درمان سرطان سینه معمولا بیشتر از خطر سرطان رحم است؛ اگر درباره آن نگران هستید با پزشک متخصص صحبت کنید)
راههای تشخیص سرطان رحم
آزمایشاتی که برای تشخیص سرطان رحم انجام میشود عبارتند از:
- معاینه فیزیکی رحم
- سونوگرافی لگن
- سونوگرافی شکم
- سونوگرافی ترانس واژینال
- هیستروسکوپی و بیوپسی
- آزمایش خون و ادرار
اگر سرطان در رحم شما تشخیص داده شود، ممکن است اسکنهای دیگری هم انجام دهند تا مطمئن شوند آیا سرطان به سایر قسمتهای دیگر بدن سرایت کرده است یا نه؛ مثل عکسبرداری با اشعه ایکس، سی تی اسکن یا اسکن ام آر آی. برای انواع خاصی از سرطان رحم، مانند سارکوم، ممکن است اسکن PET هم انجام دهند.
روشهای درمان سرطان رحم چیست؟
برای بیشتر زنانی که به سرطان رحم مبتلا شدهاند، انجام عمل جراحی به تنهایی کافی است، به خصوص اگر سرطان به موقع تشخیص داده شود و به بقیه قسمتهای بدن سرایت نکرده باشد. در ادامه انواع دیگر روشهای درمان سرطان رحم را بررسی میکنیم.
جراحی
رایجترین روش درمان سرطان رحم، برداشتن رحم و دهانه آن با جراحی است که به این روش هیسترکتومی کامل گفته میشود. اگر لولههای فالوپ و هر دو تخمدان هم برداشته شوند، سالپنگو اوفورکتومی دوطرفه نامیده میشود. معمولا تخمدانها برای این برداشته میشوند که احتمال برگشت سرطان را کمتر کنند؛ چون تخمدانها استروژن تولید میکنند، همان هورمونی که ممکن است باعث رشد سرطان شود.
جراحی را میتوان از طریق بریدگی در شکم (لاپاراتومی) یا با استفاده از جراحی لاپاروسکوپی انجام داد. در طول این عمل، اگر سرطان گسترش پیدا کرده باشد، جراح بافت اضافی یا غدد لنفاوی در لگن را هم برمیدارد.
برای زنانی که قبل از شروع درمان هنوز یائسه نشدهاند، با برداشتن تخمدانهایشان آن را تجربه میکنند. پس اگر نگران تاثیر جراحی روی باروریتان هستید، مهم است که حتما قبل از شروع درمان با پزشکتان صحبت کنید.
پرتودرمانی (رادیوتراپی)
در پرتودرمانی از اشعه ایکس برای از بین بردن یا آسیب رساندن به سلولهای سرطانی استفاده میشود که معمولا به عنوان یک درمان تکمیلی برای کاهش احتمال بازگشت سرطان به حساب میآید. اگر جراحی برای شما گزینه خوبی نباشد، ممکن است پرتودرمانی به عنوان درمان اصلی توصیه شود.
پرتودرمانی به دو روش انجام میشود؛ روش اول به صورت خارجی است، به طوری که دستگاه پرتو را به سمت سرطان و بافت اطراف آن هدایت میکند. روش دوم از داخل بدن (براکیتراپی) انجام میشود که مواد رادیواکتیو را در لولههای نازک میگذارند و نزدیک تودههای سرطان در داخل بدن قرار میدهند.
پرتودرمانی در ناحیه لگن هم ممکن است باعث یائسگی شود؛ بنابراین اگر نگران تاثیر درمان بر باروری خود هستید، قبل از شروع درمان نگرانیهای خود را با پزشکتان در میان بگذارید.
هورمون درمانی
اگر سرطان عود کرده باشد یا در قسمتهای دیگر بدن هم پخش شده باشد، معمولا هورمون درمانی انجام میدهند. همچنین بعضی اوقات در صورتی که جراحی برای بیمار مناسب نباشد، از این روش استفاده میکنند. پروژسترون یک هورمون اصلی برای درمان زنان مبتلا به سرطان رحم است و به شکل قرص یا تزریق برای بیمار تجویز میشود.
شیمی درمانی
برای انواع خاصی از سرطان رحم، زمانی که سرطان بعد از جراحی یا رادیوتراپی عود کند یا اگر سرطان به درمان هورمونی پاسخ ندهد، از روش شیمی درمانی استفاده میشود. از این روش میتوان برای کنترل و بهبود علائم سرطان رحم نیز استفاده کرد که معمولا به صورت دارویی که به داخل ورید تزریق میشود، تجویز میکنند.
مراقبتهای تسکینی
در بعضی موارد، تیم پزشکیتان ممکن است در مورد مراقبت تسکینی با شما صحبت کند. هدف از این روش بهبود کیفیت زندگی شما همراه با کاهش علائم سرطان رحم است. علاوه بر کم کردن سرعت گسترش سرطان، درمان تسکینی میتواند به کنترل درد و سایر علائم سرطان رحم هم کمک کند.
و در آخر
سرطان رحم بیماری که با شنیدن اسمش هم شاید خانمها استرس بگیرید. نگران نباشید! با شناخت علائم سرطان رحم و علت آن میتوانید به موقع از آن مطلع شوید و برای درمانش اقدام کنید. در این مقاله درباره روشهای مختلف درمان سرطان رحم صحبت کردیم. شاید شما به دنبال این باشید که کدام روش خطر کمتری دارد ولی باید در نظر بگیرید که پزشک براساس نوع سرطان رحم، نتایج آزمایش، سرعت رشد تومور، سن، تناسب اندام و سابقه پزشکی روش درمان کمخطر و مناسب بیمار را انتخاب میکند.