
9 روش برای قوی کردن فن بیان
فن بیان چیست و چرا باید فن بیان خوبی داشته باشیم؟
احتمالاً شما هم افرادی را دیدهاید که اینقدر جذاب صحبت میکنند که بی برو و برگشت همه اطرافیانشان محو گفتههای آنها میشوند و از گوش دادن به حرفها و داستانهایشان سیر نمیشوند؛ اینها جزئی از نتیجه داشتن یک فن بیان بالا است که باعث میشود مردم شما را به چشم یک فرد توانمند و با ذهنی باز ببینند. همچنین، باعث میشود که آنها بیشتر به شما گوش دهند و به هوش شما احترام بگذارند. چه در حال ارائه یک سخنرانی رسمی باشید و چه بخواهید یک داستان خندهدار برای دوستانتان تعریف کنید، اگر سعی کنید قبل از صحبت کردن فکر کنید و واضح حرفتان را بزنید، در آن صورت همیشه خوش زبانترین فرد در جمع خواهید بود. اگر شما هم دوست دارید بدانید که چه کنیم فن بیان خوبی داشته باشیم، با ما همراه باشید تا همه چیز درباره فن بیان و تکنیکهایی برای تقویت آن برایتان بگوییم.

موضوع خود را بدانید
در مورد موضوعاتی صحبت کنید که بتوانید آن را برای بقیه واضحتر و روشنتر کنید یا این که به بحث نکتههای جدیدی اضافه کنید. اگر فقط برای این که دوست دارید صدای شما هم شنیده شود حرفی بزنید، به هیچ عنوان به هنر سخنوری شما چیزی اضافه نمیشود و حتی احتمالاً نتیجه معکوسی بگیرید. به قول فلاماریون: “هر سخن باید برای هدفی گفته شود، سخن بیهدف یاوه است”. بگذارید دیگران در مورد مواردی که در آن متخصص هستند صحبت کنند و شما از طریق سؤال پرسیدن بحث را ادامه بدهید. درباره موضوعی که میخواهید سخنرانی کنید تحقیق کنید و اطلاعاتی اضافه بر سازمان هم داشته باشید، ولی وقتی درباره موردی نمیدانید اصراری برای توضیح دادن نداشته باشید و راحت بگویید اطلاعی ندارم.
قبل از صحبت کردن فکر کنید
این که قبل از شروع به حرف زدن فکر کنید، به از بین بردن مکثهای طولانی بین جملاتتان کمک میکند؛ همچنین باعث میشود که شما از موضوع بحث دور نشوید و مرتبط حرف بزنید. اگر از شما سؤالی پرسیده شد، اصلاً اشکالی ندارد که مکثی کنید و درباره آن فکر کنید. در حقیقت، مکث قبل از جواب دادن باعث میشود که شما متفکر و باهوشتر به نظر برسید نسبت به شخصی که به محض طرح شدن سؤال یک سری جملات بیمعنی را تحویل مخاطب میدهد.
واژگان خود را گسترش دهید
استفاده از واژههای متنوع برای کلماتی که یک معنا دارند، باعث ایجاد علاقه، رنگ و روح بیشتری در گفتار شما میشود و در نتیجه باعث میشود که فن بیان جذابتری داشته باشید. سادهترین راه برای گسترش لغاتتان خواندن، خواندن و خواندن است. دانستن مترادف کلمات میتواند مفید باشد، اما باید مطمئن باشید که از آنها به درستی استفاده میکنید. البته خیلی از کلمات به اصطلاح قلمبه سلمبه استفاده نکنید چون سخن باید مقصود را برساند، هر چه سادهتر مقبولتر.
اعتماد به نفس خود را نشان دهید
اگر میخواهید فردی با فن بیان قوی و باهوش به نظر برسید، موقع حرف زدن باید نشان دهید که اعتماد به نفس دارید. با مخاطب ارتباط چشمی برقرار کنید، اینطوری به نظر میرسد که درباره چیزی که میگویید مطمئنید. همچنین، با صدای بلند صحبت کنید به طوری که صدایتان برای همه واضح باشد. وقتی با اطمینان حرف بزنید و نشان دهید که به گفتههایتان ایمان دارید، بقیه هم راحتتر حرف شما را میپذیرند و آن را تأیید میکنند.
روی ژستهایتان کار کنید
ژست شما میتواند کمک زیادی به شما کند. صاف بایستید و به هیچ عنوان قوز نکنید؛ چه در حالت ایستاده و چه وقتی که نشستهاید. دست به سینه نباشید؛ دستهایتان را در کنار خود نگه دارید و از آنها برای اشاره کردن استفاده کنید. این که صاف بایستید و گردن خود را بالا بگیرید باعث میشود که مردم فکر کنند از آن چه که دارید درباره آن حرف میزنید، بیشتر میدانید.
مکثهای کلامی را حذف کنید
استفاده از مکثهایی با کلام مثل ام… و هوم… در بین جملاتتان سطح فن بیان و سخنرانی شما را پایین میآورد. این مکثها جملات شما را شکسته میکنند و در گفتارتان اختلال ایجاد میکنند. در نتیجه این تصور برای شنوندگان ایجاد میشود که شما از گفتههای خود مطمئن نیستید و تسلطی بر آن ندارید. در این مواقع که به دنبال کلمات برای تکمیل کردن جملهتان میگردید، بهتر است از مکث غیرکلامی استفاده کنید؛ اینگونه هم متفکرتر به نظر میرسید و هم مخاطبان پی میبرند که شما مطالعاتی داشتهاید و کنترل شما بر آن چه قرار است بگویید را تأیید میکنند.
تند تند حرف نزنید
تکنیک دیگر برای کمک به فن بیان بالا، آرام صحبت کردن است. ممکن است با خودتان فکر کنید اگر عجله کنید و هر آنچه که میخواستید را بگویید، پس توانستهاید که حرفتان را تمام کنید و بقیه منظور شما را متوجه شدهاند. ولی حقیقت ماجرا این است که اگر شمردهتر و با حوصله بیشتر حرفتان را بزنید، به آن چه باید بگویید فکر کنید و کلمات خود را به گونهای تلفظ کنید که واضح باشد و باعث گیجی مخاطبان نشود، در این صورت میتوان گفت که فن بیان عالی دارید. لازم نیست بین هر کلمه مکث کنید بلکه باید بین جملاتتان این کار را انجام دهید تا هم خودتان به جمله بعدی فکر کنید و هم مخاطبان فرصت تحلیل و فکر کردن به سخنان شما داشته باشند.
از دستان خود استفاده کنید
اگر دستان خود را در جیبتان بگذارید، احتمال اینکه لکنت زبان بگیرید، حرفتان یادتان برود یا باعث ایجاد سردرگمی در مخاطبان شوید، بیشتر است. این به این دلیل است که استفاده کردن از دستها میتواند منظور شما را بهتر برساند و علاوه بر آن، کل بدن را وارد روند صحبت کند. ارتباط برقرار کردن فقط از طریق دهان شما نیست، بلکه به حالت بدن، تماس چشمی، اشاره و زبان بدن شما هم بستگی دارد؛ تمام اینها با هم یک پکیج را تشکیل میدهند و هر کدام ضرورت فن بیان هستند. به قول دهخدا: “حتی با نگاه و اشاره هم میتوان سخن گفت.”
عوامل حواسپرتی را کم کنید
روش دیگر برای تقویت فن بیان این است که واقعاً روی صحبت خود تمرکز کنید. ممکن است فکرتان درگیر باشد و هر چند جمله که میخواهید بگویید فراموش کنید چون تلفن شما مرتباً زنگ میخورد، دیرتان شده یا این که نگران جلسهای هستید که در آن روز دارید. پس در لحظه باشید و بر آن چه که میگویید تا جایی که میتوانید تمرکز کنید.
یک گفتار درست، ابزاری توانمند است
همه میتوانند سخن بگویند؛ اما سخن خوب گفتن، تعلیم و استعداد و تمرین میخواهد. یادتان باشد که سخنرانیهای شما با زیرنویس همراه نیست. یک مخاطب دکمه مکث ندارد. آنها نمیتوانند یک سخنرانی را به عقب برگردانند و دوباره پخش کنند. به همین دلیل بیان هر کلمه به وضوح خیلی مهم است. اگر مخاطبان شما نتوانند شما را درک کنند، حرف زدن شما به جز تولید صدا مفهوم دیگری ندارد. پس داشتن فن بیان در زندگی همه ما نقش مهمی را بازی میکند چون بیشترین راه ارتباطی ما با دنیای اطرافمان از طریق حرف زدن است.
منبع